De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cum mâncăm pe caniculă: specialiştii ieşeni explică de ce ne simţim obosiţi după ce mâncăm mici

miercuri, 27 iulie 2022, 01:50
4 MIN
 Cum mâncăm pe caniculă: specialiştii ieşeni explică de ce ne simţim obosiţi după ce mâncăm mici

În această perioadă cu temperaturi ridicate şi caniculă, specialiştii recomandă să ne menţinem hidrataţi, să evităm consumarea alimentelor procesate şi bogate în grăsimi şi să bem apă chiar şi atunci când nu ne este sete. Nutriţionistul-dietetician din Iaşi, Adina Rusu, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că alimentaţia pe care o avem în aceste zile caniculare poate influenţa într-o măsură importantă modul în care organismul nostru reacţionează la temperaturile ridicate. 

De aceea, cantitatea de apă ar trebui să fie suplimentată cu cel puţin 20-30% atunci când este foarte cald. „Căldura estivală creşte cantitatea de apă pierdută prin transpiraţie şi, prin urmare, organismul nostru se deshidratează mai uşor. Corpul nostru nu are posibilitatea de a-şi crea rezerve de apă, astfel că, pentru menţinerea sănătăţii, lichidele pierdute zilnic trebuie să fie înlocuite. În condiţii normale, un adult ar trebui să aibă un aport zilnic de lichide de aproximativ 35mL/kg corp, cantitate care, în zilele călduroase, ar trebui să fie suplimentată cu cel puţin 20-30%”, a explicat Adina Rusu.

Astfel, ideal este să consumăm apă pe tot parcursul zilei, chiar dacă nu avem senzaţia de sete, pentru că până la apariţia acesteia, simptomele deshidratării pot să fie instalate deja. Totodată, specialistul recomandă să nu uităm că atunci când este cald, digestia încetineşte şi trebuie să ne ajutăm corpul să funcţioneze corect, în primul rând prin respectarea meselor principale ale zilei. „Distribuirea alimentelor pe parcursul zilei, în mai multe mese reduse cantitativ şi caloric, ajută la o mai bună distribuire a energiei primite prin alimentaţie, la menţinerea glicemiei la un nivel cât mai constant, astfel încât să ajungem la prânz şi la cină fără a avea o senzaţie puternică de foame. Hidratându-ne corect şi consumând cantităţi optime de alimente, la timp, putem evita stările de oboseală şi de slăbiciune specifice zilelor călduroase de vară”, a mai precizat nutriţionistul-dietetician.

De ce ne simţim obosiţi după un grătar în zi toridă

Dr. Adina Rusu a oferit şi o explicaţie pentru faptul că în zilele caniculare avem un apetit scăzut pentru alimentele de origine animală, în special pentru carne. De asemenea, este necesară reducerea consumului de alimente procesate şi bogate în grăsimi, limitând preparatele care conţin, de exemplu, maioneză, smântână, unt sau prăjeli.

„Unele dintre alimentele populare pe timpul verii pot supraîncărca sistemul digestiv, ceea ce duce la o cheltuială semnificativă de energie pentru organism şi chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantităţi suplimentare de căldură. Astfel, dintre macronutrienţi, proteinele sunt cel mai greu de digerat, generând şi cea mai mare cantitate de căldură. Aşa se poate explica de ce, consumul micilor sau a cărnii de la grătarul cu prietenii ne poate face să ne simţim spoliaţi de energie, de parcă am fi alergat la maraton, deşi doar am stat la masă şi am mâncat. Acelaşi efect îl poate cauza şi consumul de alcool sau condimentarea excesivă a alimentelor”, a explicat Adina Rusu.

Astfel, acesta este şi motivul pentru care nu este indicat să consumăm băuturi carbogazoase, alcoolice sau cafea în zilele toride. Acestea stimulează eliminarea unei cantităţi şi mai mari de lichid din organism, cresc deshidratarea şi ne fac să ne simţim şi mai obosiţi, mai spune specialistul ieşean.

Fructele şi legumele ne ajută să ne simţim mai bine

Efectele deshidratării asupra organismului se pot vedea sub forma unor dezechilibre foarte grave. În fazele iniţiale, deshidratarea se poate manifesta cu durere de cap, oboseală, scăderea apetitului, paloare, urină închisă la culoare, scăderea cantităţii de urină eliminată, uscarea mucoaselor bucale şi nazale, modificarea tensiunii ortostatice şi tahicardie. Consumul de fructe şi legume proaspete poate fi o variantă foarte bună prin care îi putem readuce organismului ceea ce a pierdut prin transpiraţie.

Acestea sunt bogate în apă, săruri minerale şi vitamine şi ideal ar fi să fie consumate la toate mesele principale, fie crude, fie preparate termic. „Trei porţii de legume şi 2-3 fructe de sezon pe zi sunt suficiente pentru a ne ajuta în lupta cu temperaturile ridicate din timpul verii şi pentru a ne redobândi starea de bine, acestea putând constitui o variantă optimă de gustare şi un înlocuitor sănătos pentru deserturile procesate, foarte bogate în zaharuri simple şi în grăsimi nesănătoase”, a concluzionat Adina Rusu, nutriţionist-dietetician ieşean. 

Comentarii