Deconturi pentru spitalele private exact ca la cele de stat

marți, 21 ianuarie 2020, 02:50
2 MIN
 Deconturi pentru spitalele private exact ca la cele de stat

Spitalele private vor putea furniza servicii medicale decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative în condiţii egale cu spitalele de stat. Proiectul de ordonanţă elaborat şi făcut public ieri de Ministerul Sănătăţii prevede modificarea şi completarea legii privind reforma în domeniul sănătăţii şi vine clar în sprijinul instituţiilor medicale private. 

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament în cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate.

În prezent, pot fi selectate pentru im­ple­mentarea programelor naţionale de sănătate curative şi spitalele private doar „pentru serviciile medica­le care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medica­le“. Proiectul de ordonanţă înlocu­ieşte paragraful „furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale“ cu următorul cuprins: „furnizori privaţi de servicii medicale“. Acest lucru va permite derularea fără restricţii a serviciilor medicale decontate în cadrul programelor naţionale şi în spitalele private din România. 

Comentarii