De Business

Punem punctul pe știi

Deficitul bugetar, ţinut sub control cu ajutorul inflaţiei şi a crizei din energie

luni, 27 iunie 2022, 07:30
2 MIN
 Deficitul bugetar, ţinut sub control cu ajutorul inflaţiei şi a crizei din energie

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 20,9 miliarde de lei (1,57% din PIB) în primele cinci luni din 2022, cu peste un miliard de euro mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, reiese din datele publicate, sâmbătă, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Detaliile execuţiei indică o creştere a încasărilor statutului la capitolele bugetare care reflectă cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă compania şi consumatorii:

inflaţia generalizată, precum şi criza din energie care a alimentat această inflaţie, împreună cu profiturile în creştere din energie, suprataxarea energiei şi dividendele din acest sector ridicate de stat.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 178,9 miliarde de lei în primele cinci luni ale anului 2022, cu 21,5% peste nivelul încasat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Două treimi din această creştere, respecitv peste 20 de miliarde de lei au provenit din creşterea încasărilor din TVA, din impozitarea sectorului energetic (inclusiv redevenţe) şi din dividendele încasate de la companiile de stat (în special companiile din sectorul energetic, a căror profituri au fost rotunjite de evoluţia preţurilor), reiese din calculele CursdeGuvernare pe baza datelor oficiale.

Astfel, veniturile nete din TVA au fost de 38,2 miliarde de lei în primele cinci luni din 2022, cu aproape 30% peste nivelul de anul trecut. „Dinamica veniturilor din TVA a fost influenţată preponderent de evoluţia favorabilă a bazei macroeconomice relevante”, explică reprezentanţii MFP.

„Baza macroeconomică” a fost puternic afectată de avansul preţurilor, scumpirile fiind de două cifre începând cu luna martie 2022.

(Citiţi şi: ”Românii au scos în martie 1,1 mld. euro din bănci şi fonduri mutuale şi i-au băgat în consum”)

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, iar în mai a sărit la 14,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2022 comparativ cu decembrie 2021) a fost de 9,2%.

Citiţi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

 

Comentarii