Dezbatere – Proiect imobiliar uriaş în apropierea Pădurii Breazu: 33 de blocuri, biserică, 7 clădiri de servicii

luni, 20 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Dezbatere – Proiect imobiliar uriaş în apropierea Pădurii Breazu: 33 de blocuri, biserică, 7 clădiri de servicii

Un proiect imobiliar major este propus de două firme în zona Fundac Ursulea, arteră nemodernizată care pleacă din şoseaua Ştefan cel Mare, la prima curbă dinaintea intersecţiei acesteia cu bd. CA Rosetti (DN 24). Planul urbanistic cuprinde 33 de blocuri, o biserică şi mai multe clădiri de servicii. Proiectul va fi dezbătut public la Primărie pe 6 decembrie.

Fiecare clădire evidențiată cu crem este de locuințe colective, iar cele cu roșu-pal sunt clădiri de servicii, în timp ce lăcașul de cult este evidențiat cu roșu închis, fiind vorba doar despre imobilele din proprietatea beneficiarilor (zonă delimitată cu linie roșie discontinuă)

 

 

Beneficiarii proiectului au în proprietate un teren cu o suprafaţă totală de aproape 6,2 hectare, iar amplasamentul se află la căpătul străzii Fundac Ursulea şi se întinde până spre bld. C.A. Rosetti, fără a se învecina cu această arteră de circulaţie.

Planşa urbanistică publicată de Primăria Iaşi arată un proiect de amploare: 33 blocuri (3 şi 4 etaje), o biserică şi 7 imobile de servicii. În apropierea terenului, în perioada 2014 – 2021, au fost aprobate alte patru hotărâri de Consiliul Local pentru investiţii imobiliare, în general fiind vorba despre clădiri cu acelaşi regim de înălţime.

„Din punct de vedere al circulaţiei existente, se constată ca disfuncţionalitate starea drumurilor – acestea nu sunt modernizate în integralitatea lor, neavând starea, lăţimea şi finisajul carosabil corespunzător. De asemenea, nu sunt iluminate pe toată lungimea lor”, este un aspect critic care apare în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

Prin PUZ se propune modernizarea Fundac Ursulea, la fel ca în cazul drumurilor de acces adiacente amplasamentului. Fundac Ursulea este strada care va asigura accesul auto şi pietonal către viitorul ansamblu rezidenţial. Artera de circulaţie este inclusă într-un program multianual al Primăriei pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, fiind aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici în acest sens.

Pentru a asigura un acces mai bun la teren, investitorii spun că vor ceda 6.000 mp din proprietatea privată în domeniul public pentru circulaţii auto, iar alţi 2.500 mp pentru trasee pietonale. În interiorul proprietăţii, firmele susţin că vor amenaja o reţea de rutieră cu străzi care să aibă o lăţime de minim 7 metri.

În ceea ce priveşte locurile de parcare, acestea vor fi amenajate atât subteran, cât şi la nivelul solului, dar numărul acestora va fi calculat la momentul depunerii documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Conform calendarului de implementare a proiectului, investitorii speră să obţină autorizaţia de construire până cel târziu în aprilie 2025, iar construirea ansamblului de blocuri să se desfăşoare în perioada mai 2025 – august 2029. Proiectul aparţine firmelor Oscar Eigo Group (Iaşi) şi Partners Avenue (Bacău). Ambele companii au mai dezvoltat proiecte imobiliare în mai multe zone din oraş, un exemplu în acest sens fiind zona Colina Însorită din Păcurari.

Comentarii