Doi ani de trafic cu restricţii spre două mari cartiere ale Iaşului. Lucrare de 14 milioane de euro la Pasajul ACB şi cele opt deschideri aferente

sâmbătă, 07 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Doi ani de trafic cu restricţii spre două mari cartiere ale Iaşului. Lucrare de 14 milioane de euro la Pasajul ACB şi cele opt deschideri aferente

Pasajul Alexandru cel Bun va fi reabilitat. În acest sens, Primăria a lansat ieri licitaţia de execuţie a lucrărilor, evaluate la aproape 70 milioane lei, echivalentul a circa 14 milioane de euro. Lucrările presupun reparaţii capitale asupra infrastructurii şi suprastructurii, inclusiv a căii de rulare pentru tramvaie.

 

Pasajul ACB are o lungime de peste 500 metri, iar partea carosabilă are o suprafaţă de 8.500 mp. Pasajul asigură circulaţia rutieră, pietonală şi a tramvaielor între cartierul Alexandru cel Bun şi zona centrală, pe str. Silvestru şi şos. Naţională. „Traseul începe din piaţa Silvestru, traversează calea ferată Tecuci – Iaşi şi apoi se racordează la bld. Alexandru cel Bun şi str. Cerna. În plan, traseul se înscrie în formă de curbă şi contracurbă cu raze de 130 m şi 160 m”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit sursei citate, suprastructura pasajului prezintă opt deschideri, dintre care şase sunt de 21 metri în aliniament, iar celălalte două de 19,5 metri în curbă. „Lucrările de consolidare la nivelul infrastructurilor pot fi realizate simultan cu lucrările de reabilitare executate la nivelul suprastructurii pasajului. O atenţie specială se vor acorda lucrărilor de la nivelul infrastructurilor pe deschiderile peste calea ferată – acestea pot fi executate numai de societăţi de construcţii autorizate AFER cu personal specializat şi cu suficientă experienţă să execute lucrări la calea ferată, în cadrul unor închideri de linii”, se mai arată în documentaţia de atribuire. Odată semnat un contract de lucrări (termenul de ofertare este 24 februarie), execuţia trebuie finalizată în 24 luni.

În paralel, Primăria are în desfăşurare o altă licitaţie, de data aceasta pentru refacerea pasajului Socola, un proiect ce presupune o investiţie în valoare de peste 35 milioane lei. În acest caz, municipalitatea aşteaptă oferte cel târziu până în ziua de 3 februarie. Una dintre componentele importante ale acestui proiect constă în lărgirea pasajului la 5 benzi, cu o nouă bandă pe sensul Centru – Socola (banda I), care va fi destinată circulaţiei spre bld. Poitiers. Astfel, banda II va fi dedicată exclusiv circulaţiei pe direcţia Socola, iar banda III va fi destinată atât direcţiei înainte, cât şi continuarea drumului pe strada Trei Fântâni. Pasajul Socola are o lungime de 450 metri. În context, amintim că, în primăvară, vor începe lucrările de modernizare a şos. Bucium: contractul a fost semnat la mijlocul lunii august 2022, dar Conest, câştigătorul licitaţiei, nu a început lucrările până în prezent.

Comentarii