Episcopia Catolică face ordine în cimitirele din Dieceză

joi, 23 noiembrie 2017, 18:35
1 MIN
 Episcopia Catolică face ordine în cimitirele din Dieceză

Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, alături de PS Petru Gherghel, episcop catolic de Iaşi, au coordonat o şedinţă care s-a desfăşurat luni şi în care s-a discutat Regulamentul de organizare şi funcţionare a cimitirelor de pe raza Diecezei de Iaşi.

PS Petru Gherghel a insistat, la şedinţa preoţilor decani, că este necesară promulgarea unui astfel de regulament care să aducă la zi şi în concordanţă situaţia de la Iaşi cu normele legislative juridice şi civile în vigoare pentru toate cimitirele din ţară. Totodată, regulamentul votat vizează direct şi exclusiv aflate în grija parohiilor romano-catolice. „Regulamentul are ca finalitate, printre altele, evitarea pe viitor a anumitor abuzuri şi neregularităţi care au fost deja înregistrate în unele parohii ale diecezei“, au precizat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. Regulamentul de organizare şi funcţionare a cimitirelor este structurat în şase capitole, care prevăd dispoziţii generale, organizare şi administrarea, alcătuirea şi funcţionarea, construcţii şi diverse lucrări, înhumările şi deshumările şi dispoziţiile finale.

„Pr. Mihai Budău a vorbit despre consultările care au precedat alcătuirea şi redactarea regulamentului în forma prezentă, dând citire fiecărui articole din cele 60 pentru a fi dezbătut, corectat, completat sau modificat în şedinţă. Observaţiile şi discuţiile au vizat formele de îngrijire ale cimitirului, atribuţiile îngrijitorului, taxele care se vor percepe pentru administrare şi concesionare, natura lucrărilor executate în incinta cimitirului, dimensiunea monumentelor funerare, necesitatea existenţei unei capele mortuare etc.“, au mai precizat reprezentanţii episcopiei.

Comentarii