Epitaf pentru liberalii ieşeni

joi, 22 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Epitaf pentru liberalii ieşeni

Liberalii au un „mort” politic şi-l priveghează cu maxim respect. Oare cu ce-i are la mână?

Am să citez pe larg din binecunoscutele postări ale lui Alexandru Muraru, actualmente şeful liberalilor ieşeni, făcute pe o reţea socială la începutul anului 2020. A anticipat corect ce dezastru înseamnă pentru Iaşi transferul primarului M. Chirica la PNL şi susţinerea unei noi candidaturi la Primărie a respectivului.

„Se va termina prost, în oricare scenariu. Una este să susţii un proiect politic sau o oportunitate de moment şi alta este să primeşti în rândul Partidului Naţional Liberal un fost vicepreşedinte naţional PSD. O ipostaziere a Gabrielei Firea şi a Olguţei Vasilescu la Iaşi, un personaj crescut de baronul Gheorghe Nichita, validat de protipendada PSD” (…) „Actualul primar este implicat în numeroase scandaluri imobiliare şi financiare, are o avere pe care nu o poate justifica, este inculpat într-un dosar penal pe rolul Parchetului Iaşi, iar recent a fost condamnat pentru declaraţii rasiste de către CNCD. Insultele, jignirile, răfuielile cu presa, intimidarea oamenilor de afaceri sunt la ordinea zilei.” „Universul politic al lui Chirica arată exact ca cel al lui Radu Mazăre, al Gabrielei Firea sau al Olguţei Vasilescu: clanuri, reţele, clientelă cotropitoare!”

Aşadar, profeţie îndeplinită. Se termină prost. Cel mai negru scenariu posibil. De abia s-a încheiat o săptămână de descinderi ale procurorilor la Primărie; audieri, primarul filmat din toate poziţiile, sub un nou control judiciar, dar încă în libertate. E şi greu să ne aducem aminte câte dosare mai are M. Chirica, pe unde şi care mai este stadiul lor. Calitatea de suspect este fapt divers la el, cea de acuzat o vocaţie.

Dar nu agitaţia procurorilor merită consemnată, ci tăcerea mormântală de la PNL. Au un „mort” politic în sufragerie şi-l priveghează cu maxim respect. E o tradiţie pe care nu o schimbă. Pe Relu Fenechiu au încercat chiar să-l scoată din groapă printr-o scrisoare de sprijin, după ce meşterul cârmaci fusese deja condamnat în primă instanţă. Acum, cu Chirica umblă precum cu moaştele sfinte şi-l sărută pe ascuns. „Clanuri, reţele, clientelă cotropitoare”, vorbele d-lui Muraru.

Întrebarea care vine de la sine pentru toţi liberalii: cu ce vă are la mână băieţi? De ce nu-i retrageţi sprijinul politic? Ce aşteptaţi? Alte percheziţii, transmisii de la fiecare proces, audieri, excursii cu duba la DIICOT? Care-i planul de bătaie? Consideraţi că nu aţi atins apogeul ridicolului?

S-ar putea să fie şi asta.

Tot ceea ce poate PNL în aceste zile este să umple presa cu reclamă. Să ne aducă aminte de ţepele partenerului de coaliţie, Maricel Popa, cu spitalul mobil de la Leţcani. Să ne arate că şi „partenerii”/ „alternativa” sunt la fel. O apă ş-un pământ corupt. Dacă ar avea blazon, lui Chirica i s-ar potrivi o lozincă: „Meşterit PSD! Garantat PNL!”

Publicitatea în presă nu întrerupe însă halucinantul spectacol ce a înlocuit complet orice idee de guvernanţă locală. Proiecte ratate, cele mai multe rămase machete, multe sute de milioane pierdute, paralizie şi haos inegalabile.

„Mortul” politic Chirica stă în vitrina partidului, alături de Alexe. Şi de acolo împrăştie o duhoare insuportabilă peste tot Iaşul. Dârele acestui miros ajung până la Iohannis, trec pe la Ludovic Orban, garanţii lui Chirica din 2020, şi fac o boltă peste construcţiile ridicate ilegal prin tot oraşul. Iar liberalii se prefac că nu-i al lor. Băieţi, l-aţi salvat odată, i-aţi păcălit pe ieşeni să-l voteze şi acum ni-l lăsaţi pe cap? Ştim că „promptitudinea” justiţiei e proverbială. Nepoţii noştri poate vor afla rechizitoriul, iar alte generaţii de judecători vor ieşi la pensie. Dar, totuşi, până unde vreţi să mergeţi cu nebunia asta? Ne îngropaţi pe toţi ca să-l salvaţi pe el? 

Comentarii