Grabă mare, cât mai are Chirica majoritate în Consiliul Local: azi se votează bugetul Iaşului

miercuri, 18 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Grabă mare, cât mai are Chirica majoritate în Consiliul Local: azi se votează bugetul Iaşului

Bugetul municipiului Iaşi va fi aprobat astăzi în şedinţă extraordinară. Cu un nivel al cheltuielilor de circa 2,2 miliarde lei, bugetul de dezvoltare ajunge la circa un miliard lei, iar cea mai mare pondere o au proiectele europene. Alaltăieri, consilierii locali au dezbătut peste 170 de amendamente la proiect, timp de 12 ore, în şedinţa comisiilor de specialitate. 

Doar câteva dintre acestea au fost şi aprobate, cele mai multe fiind tot din partea executivului Primăriei. Însă, toate aceste amendamente vor putea fi citite şi votate (individual) din nou în plen. În orice caz, liberalii vor controla ostilităţile în plen, având asigurate 14 dintre cele 27 de voturi posibile, în virtutea alianţei cu PMP şi viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR). În ultimii ani, este pentru prima dată când proiectul de buget este aprobat în luna ianuarie. Astăzi, instanţa ar putea să se pronunţe asupra legimităţii ocupării de către Cezar Baciu a funcţiei de viceprimar.

Care sunt principalele investiţii

În ceea ce priveşte investiţiile, la fel ca în anii anteriori, cele mai importante investiţii sunt realizate din fonduri europene: anul 2023 va consemna închiderea exerciţiului bugetar european 2014 – 2020, astfel că Primăria va trebui să finalizeze toate proiectele UE demarate în această perioadă. Suma aferentă proiectelor UE ajunge la peste 455 milioane lei, contribuţia UE fiind de peste 70%, în timp ce restul banilor provin de la guvern sau reprezintă cofinanţarea locală. În cazul acestor investiţii, cele mai importante rămân proiectele din sectorul transporturilor, în acest an urmând a fi făcute ultimele plăţi pentru cele 32 de tramvaie noi şi 44 de autobuze electrice, astfel că, până la finalul lui 2023, toate aceste vehicule vor fi în circulaţie.

Tot cu bani UE, va începe o nouă etapă pentru reabilitarea reţelelor de termoficare (proiecte de 74 mil. lei), licitaţia fiind în curs de desfăşurare. În cazul bugetului propriu de investiţii, Primăria a alocat sumele necesare pentru începerea unor proiecte aşteptate de mai mult timp de ieşeni. Trei dintre acestea fac referire la modernizarea şos. Bucium, a pasajului Socola şi a pasajului Alexandru cel Bun.

La primul obiectiv pot începe lucrările oricând (contractul a fost semnat în august 2022), iar celelalte două sunt în fază de licitaţie. Un alt proiect care presupune lucrări de o anvergură mai mare este cel privind refacerea Parcului din faţa Teatrului Naţional, investiţie care, în mod normal, ar trebui finalizată anul acesta. În acelaşi timp, vor continua lucrările la locuinţele sociale din Grădinari. 

 

 

Comentarii