Hepatitele misterioase au dezvelit o rană veche: în România nu se fac transplanturi de ficat la copii

vineri, 29 aprilie 2022, 23:07
2 MIN
 Hepatitele misterioase au dezvelit o rană veche: în România nu se fac transplanturi de ficat la copii

În contextul hepatitei acute declanşate de un virus încă necunoscut, medicii infecţionişti atrag atenţia asupra faptului că România abia se pregăteşte pentru tratarea cazurilor grave la copii.

 Mai exact, este vorba de transplantul hepatic pediatric, transplant care în ţara noastră a fost făcut cât degetele de la o mână pentru că nu există spitale autorizate care să facă aceste intervenţii. “Acel procent de 10% dintre cazurile grave depistate de hepatită de origini necunoscute este un semnal de alarmă pentru noi, infecţioniştii, chiar dacă aceste cazuri sunt cumulate la nivel mondial. La aceasta se adaugă numărul în creştere de cazuri depistate şi la care se ridică un semn de întrebare în ceea ce priveşte factorul infecţios. De aceea, noi facem un apel către forurile competente să fie pregătite pentru un eventual val de astfel de forme grave de hepatite “misterioase". Până acum, transplantul hepatic la copii era deficitar la noi. Ne bucurăm că ieri s-a înfiinţat acea celulă de criză formată de anestezişti de la Institutul Fundeni, anestezişti pediatri, chirurgi de la adulţi şi chirurgi pediatri. Noi nu aveam aşa ceva până acum, şi asta este un pas înainte", a declarat Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva".

Echipa amintită vine însă destul de târziu, în contextul în care niciun spital din România nu avea acreditare pentru efectuarea de transplant hepatic pediatric. Majoritatea transplanturilor hepatice la cei mici au fost făcute în clinici din Turcia, Italia, Belgia sau Austria. Potrivit site-lui tranplant.ro al Agenţiei Naţionale de Transplant, anul trecut a fost efectuat un singur transplant hepatic pediatric, echipa fiind condusă de prof.univ.dr. Irinel Popescu. Anul acesta, în februarie a avut loc o altă operaţie de acest gen. Potrivit protocolului, în cazul unui transplant hepatic la copil, primii donatori acceptaţi sunt părinţii sau rudele de gradul 1 (frate, soră). În cazul transplantului hepatic, se preferă transferul de organ de la donator viu, deoarece intervenţia, în cele mai multe cazuri, se desfăşoară sub cronometru.

Comentarii