Hopa-Mitică la Primărie: o nouă contestaţie în licitaţia de 14 de milioane de euro pentru lucrările de la Colegiul Pedagogic

marți, 28 noiembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Hopa-Mitică la Primărie: o nouă contestaţie în licitaţia de 14 de milioane de euro pentru lucrările de la Colegiul Pedagogic

Licitaţia pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” a fost din nou contestată. Procedura este în desfăşurare de la începutul acestui an, dar încă nu există un rezultat final. Contractul are o valoare estimată de circa 70 milioane lei.

Contestaţia depusă zilele trecute este cea de-a doua: prima sesizare împotriva Primăriei a fost confirmată, iar municipalitatea a reevaluat ofertele. În urma reevaluării, instituţia a stabilit acelaşi câştigător (Grup Construcţii Est) şi şi-a atras o nouă contestaţie din partea aceleiaşi firme (Iasicon).

Faţă de prima contestaţie, Iasicon invocă acum alte motive. Unul dintre acestea face referire la faptul că Primăria a stabilit un câştigător care ar fi avut oferta expirată la momentul emiterii raportului de procedură. În acelaşi timp, Iasicon acuză că Primăria trebuia să excludă oricum oferta câştigătorului întrucât, între timp, unul dintre subcontractanţii Grup Construcţii Est a intrat în procedură de insolvenţă, iar această informaţie ar fi fost „ascunsă”, faptă ce poate fi catalogată drept „fals în declaraţii”, conform contestaţiei.

„Au depus documentele de prelungire (a ofertei, n.r.). Insolvenţa permite participarea, avem caz similar pe Alpenside (un alt constructor care participă la licitaţii, n.r.), nu se poate discrimina niciun participant pe acest motiv. Este dreptul fiecăruia atât de a participa, cât şi de a contesta, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor va analiza şi decide”, a comentat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

În schimb, Iasicon spune, în contestaţie, că „declaraţia de menţinere a ofertei” a fost depusă de către Grup Construcţii Est la o zi după expirarea ofertei iniţiale, la pachet cu o nouă scrisoare de garanţie de participare.  „Odată încetată, oferta nu poate face obiectul unei prelungiri, adresa Asocierii (câştigătoare, n.r.) neputând semnifica, juridic, o prelungire a unei oferte existente, ci o nouă ofertă, depusă însă în condiţii de nelegalitate din punct de vedere al legislaţiei în materia achiziţiilor publice, respectiv peste termenul de depunere a ofertelor”, se arată în contestaţia Iasicon.

Pe cale de consecinţă, constructorul solicită CNSC să constate nelegalitatea raportului de procedură prin care a fost stabilit câştigătorul pe 9 noiembrie, în contextul în care Grup Construcţii ar fi depus declaraţia de prelungire a ofertei pe 8 noiembrie, iar oferta iniţială expirase în data de 7 noiembrie.

În ceea ce priveşte starea de insolvenţă a unui subcontractant, Iasicon a invocat faptul că o astfel de situaţie este „un motiv potenţial de excludere” de la licitaţie: subcontractantul Stef Invest a intrat în procedură de insolvenţă la data de 18 octombrie, în timpul reevaluării ofertelor. Iasicon spune că ofertantul câştigător ar fi evitat să ofere această informaţie către Primărie şi, astfel, s-ar face vinovat de „fals în declaraţii”, iar o astfel de faptă, dacă există, determină excluderea de la licitaţie.

„Se impune a arăta şi faptul că intenţia ofertantului de a nu furniza/ascunde această informaţie este cu atât mai evidentă în condiţiile în care «documentele suport» furnizate de ofertant la data de 27.10.2023 includeau şi un extras din baza de date ONRC (Registrul Comerţului, n.r.) al operatorului economic Stef Invest emis la data de 10.10.2023, informaţii care evident nu reflectau starea de insolvenţă din data de 27.10.2023”, a mai susţinut Iasicon în sesizarea depusă la CNSC.

În plus, arată Iasicon, în cazul unei firme parte din asocierea câştigătoare, există „un document constatator negativ”, act care atestă executarea neconformă a unui contract anterior de achiziţie publică şi care nu permite participarea la licitaţii. Iasicon susţine şi că această informaţie nu a fost declarată în documentele suport furnizate de ofertant.

Cel mai probabil, CNSC va emite o decizie în urma contestaţiei Iasicon în cursul lunii decembrie, în condiţiile în care sesizarea a fost înregistrată la finalul săptămânii trecute. Primăria a lansat licitaţia pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” în martie 2023. La o primă evaluare intermediară, desfăşurată în luna iulie, Primăria a informat Iasicon că va fi declarat câştigător al procedurii întrucât toate celelalte trei oferte depuse fuseseră declarate neconforme din punct vedere tehnic.

Ulterior, pe nepusă masă, Primăria a făcut o nouă evaluare, iar toate cele patru oferte au fost declarate conforme, în timp ce diferenţa între participanţi a fost făcută la nivel de ofertă financiară – Grup Construcţii Est a avut cea mai bună ofertă din acest punct de vedere.

În luna septembrie, Iasicon a contestat (re)evaluarea din luna august şi a avut câştig de cauză: CNSC a obligat Primăria să anuleze actele emise şi să reia procedura de evaluare. Pe 9 noiembrie, municipalitatea a stabilit câştigător tot firma Grup Construcţii Est.

Fondurile pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” sunt asigurate prin intermediul unui program guvernamental privind consolidarea clădirilor cu risc seismic în care funcţionează şcoli.

Comentarii