Iată cu cât au crescut preţurile la toate tipurile de bilete ale Companiei de Transport Public

joi, 30 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Iată cu cât au crescut preţurile la toate tipurile de bilete ale Companiei de Transport Public

Ieșenii vor plăti, de pe 1 decembrie, un preț mai mare pentru a călători cu mijloacele de transport public. Consilierii locali au aprobat ieri majorarea tarifelor, respectiv: un bilet cu o călătorie va fi 3,5 lei, iar cel cu două călătorii va ajunge la 7 lei. Scumpiri sunt și la nivel metropolitan: o decizie în acest sens a fost luată acum câteva săptămâni.

Nu Hotărârea de majorare a tarifelor a fost susținută de alianța PNL-PMP din Consiliul Local (CL), dar fără votul social-democraților nu ar fi putut fi aprobată: de la liberali a lipsit un consilier, acesta (Florentin Ciobotaru) fiind plecat în străinătate. Deși consilierii PSD au criticat CTP, ei au spus că nu vor să blocheze activitatea companiei, în condițiile în care au votat și pentru rectificarea bugetului pe acest an. În schimb, consilierii USR s-au abținut la ambele proiecte.

Decizia consilierilor afectează doar biletul cu o călătorie (noul preț este de 3,5 lei față de 3 lei) și pe cel cu două călătorii (7 lei față de 6 lei). De asemenea, a crescut amenda de la 50 la 99 lei. Biletele îşi vor păstra valabilitatea de 120 minute, iar abonamentele şi celelalte tipuri de tarife nu vor fi afectate.

Potrivit directorului CTP Cristian Stoica, noul preț intră în vigoare de la 1 decembrie, odată și cu majorarea biletelor la nivel metropolitan, creștere decisă deja de către Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMPTI) și confirmată zilele trecute de conducerea CTP.

În cazul biletelor valabile atât pe raza municipiului, cât şi în zona metrolitană, preţul unei călătorii va ajunge la 8 lei, faţă de 7 lei în prezent, ceea ce înseamnă o creştere de peste 14%, iar tichetul cu două călătorii va fi de 14 lei (faţă de 12 lei în prezent, o creştere de peste 16%). În ambele situaţii, este păstrată valabilitatea de 180 minute.

În ceea ce priveşte biletul care asigură transportul unui călător din comuna limitrofă până la punctul de debarcare din municipiul Iaşi (staţia de capăt al traseului metropolitan), preţul unui astfel de tichet va creşte de la 5 la 6 lei (o creştere de 20%), cu o valabilitate tot de 120 minute.

Conducerea CTP a estimat o creștere medie cu 15% a încasărilor din vânzările directe de bilete, odată cu aprobarea acestor majorări. 

Comentarii