Ieşenii cu vârsta peste 40 de ani pot beneficia de un control amănunțit cardiovascular. Ce trebuie să facă

vineri, 02 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Ieşenii cu vârsta peste 40 de ani pot beneficia de un control amănunțit cardiovascular. Ce trebuie să facă

Ieşenii care au vârste peste 40 de ani şi care nu se află în evidenţele medicilor cu boli de inimă, vor putea face parte dintr-un amplu proiect de identificare a celor care se află la risc pentru a dezvolta astfel de afecţiuni. Proiectul „Totul pentru inima ta!” – program de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular se desfăşoară în perioada următoare şi în judeţul Iaşi, până acum fiind investigaţi peste 60.000 de oameni din toată ţara, cei mai mulţi fiind din judeţele Dolj, Constanţa şi Galaţi.

 

Prima etapă a proiectului a avut loc în regiunile Vest, Sud-Vest şi Sud-Est, cu centrele regionale de screening la Timişoara, Craiova, Constanţa şi s-a încheiat pe 30 septembrie. În prezent, persoanele din în regiunile Nord-Est, Sud Muntenia şi Bucureşti-Ilfov se pot testa la medicii de familie. „Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în ţara noastră. O mare parte a acestor decese ar putea fi evitate prin controlul unor factori de risc modificabili. Proiectul «Totul pentru inima ta» urmăreşte identificarea acestor factori de risc şi reducerea lor pentru a evita apariţia bolilor cardiovasculare”, a precizat conf. univ. dr. Alexandra Cucu, manager al proiectului „Totul pentru inima ta”, director al Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate (CNEPSS).

Cum se desfăşoară screeningul

În total, până la finalul anului viitor, ar urma să fie consultate 165.000 de persoane din toată ţara. Medicii de familie care fac parte din proiect trebuie să cheme la o primă consultaţie persoane care nu sunt cunoscute cu probleme cardiace. Cele care sunt identificate cu factori de risc sunt redirecţionate către medici specialişti sau la unul dintre cele 8 centre regionale de screening, pentru investigaţii de specialitate.

„Sunt trei etape: în prima etapă medicul de familie îi consultă pe cei care au peste 40 de ani şi care nu au fost diagnosticaţi cu boală cardiacă. Apoi sunt programaţi la analize, tot în cadrul proiectului, iar în urma rezultatelor urmează o a doua consultaţie pentru a vedea dacă există risc de afecţiuni cardiace, atunci li se recomandă să meargă la medicul specialist sau la centrul de screening. Noi, cei de la COPAC, ne asigurăm că aceşti pacienţi au înţeles când au programarea făcută, dacă nu vor să meargă noi vrem să înţelegem care este motivul şi încercăm să îi convingem pentru că este spre binele lor”, a explicat Sorin Grădinaru, coordonator al proiectului şi reprezentant al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) pentru „Ziarul de Iaşi”.

Proiectul este realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Români.

Comentarii