De Business

Punem punctul pe știi

Consiliul Județean și Primăria vor avea terenul de la Fortus

Întrebare pentru cititorii ZDI: Ce pot face autoritățile cu un teren de 100 de hectare ?

joi, 18 ianuarie 2024, 02:50
5 MIN
 Întrebare pentru cititorii ZDI: Ce pot face autoritățile cu un teren de 100 de hectare ?

Unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din țară va putea fi derulat la Iași. Primăria și Consiliul Județean urmează să dețină aproape 100 de hectare din fosta platforma industrială Fortus. Pe diverse căi, cetățenii încep deja să reacționeze și solicită autorităților să fie consultați asupra viziunii de dezvoltare a platformei.

Un spațiu educațional mixt (creșă, grădiniță, liceu), un parc atletic, spații de agrement și de relaxare, un parc tehnologic și de inovație, spații verzi de mari dimensiuni sau spații muzeale industriale sunt doar câteva dintre ideile culese de „Ziarul de Iași” din mediul online sau pe care le-am primit la redacție.

Cititi si: Două Hotărâri de Guvern pentru FORTUS. A revenit la stat şi va fi predat Iașului. Ce planuri sunt pentru cele 90 ha?

ZDI va continua să centralizeze idei ale cetățenilor și le va prezenta într-un articol viitor astfel încât să fie aduse și în atenția factorilor de decizie. Încurajăm cititorii să ne trimită idei de proiecte pe adresa de mail a redactiei (redactie@ziaruldeiasi.ro), pe forumul online al ziarului, pe conturile online de socializare ZDI sau la sediul redacției (bd. N. Iorga 35, bl. N1, parter).

Modelul Brașov: amplă consultare publică pentru platforma Rulmentul

În Brașov, din primăvara anului trecut, are loc o largă consultare publică privind reconversia fostei platforme Rulmentul. Primăria orașului a cooptat în inițiativă Ordinul Arhitecților din România, iar consultarea a culminat, aseară, cu o dezbatere în care au fost invitați de la cetățeni și până la specialiști. La finalul lunii ianuarie, OAR va lansa un concurs internațional de soluții, conform acordului semnat, în mai 2023, cu Primăria Brașov.

În cele aproape opt luni de campanie, OAR a adunat puncte de vedere cu privire la modul în care ar trebui amenajată zona, inclusiv la nivel de facilități de agrement, sportive, culturale sau de altă natură. În baza acestor consultări, OAR va elabora tema de proiectare. Pe perioada campaniei, au fost consultate următoarele categorii: brașovenii care au completat un chestionar public, urbaniști și arhitecți, ceilalți proprietari de pe fosta platformă industrială, organizații neguvernamentale și asociațiile de proprietari din cartierul Tractorul.

Cele trei obiective majore ale OAR în cadrul concursului de soluții sunt: stabilirea unei viziuni de dezvoltare urbane a platformei pe termen mediu și lung, amenajarea unui spațiu verde amplu și conversia unor clădiri existente care vor adăposti activități sociale și culturale.

Municipiul Brașov are în proprietate (sau în administrare) circa 30 hectare din fosta platforma industrială, bunuri pe care le-a obținut încă de acum un deceniu tot printr-o procedură de dare în plată (preluare active în contul datoriilor fostului colos industrial la bugetul local), procedură care a fost realizată și de alte orașe din țară, inclusiv Iașul.

Primăria are active Fortus din 2017

Primăria Iași a preluat un teren de 23 ha de la Fortus încă din anul 2017. „Vom iniția un program intensiv de atragere a viitorilor investitori”, susținea primarul Mihai Chirica, afirmație care a rămas doar la nivel de declarație într-o ședință a Consiliului Local din decembrie 2017. În aceeași ședință, primarul vorbea despre mutarea depoului de la Gară în zona Fortus, dar nici acest proiect nu a fost urnit în vreun fel decât la nivel de studiu de oportunitate. De asemenea, de-a lungului timpului, primarul a invocat, în mai multe rânduri, și necesitatea unui „parc industrial”, proiect care nu a fost implementat. Între timp, Primăria Iași a mai luat câteva hectare de la Fortus, astfel că proprietatea municipiului este acum în jur de 30 hectare.

Cititi si: FORTUS, predarea către Iaşi – A apărut o „variabilă” surpriză: zeci de milioane de lei prin 50 de procese. Oficial din Guvern: Nu sunt probleme!

Odată ce Consiliul Județean (CJ) va prelua 61 hectare, cele două autorități vor deține cel puțin două treimi din fosta platforma industrială Fortus (peste 90 din cele 140 ha). Celelalte terenuri sunt în proprietate privată: unii investitori vor să construiască blocuri, alții birouri sau ansambluri mixte, dar există și proiecte pentru supermarket-uri, de exemplu. În plus, se adaugă proprietatea Universității „Al.I.Cuza”, de 10 ha, respectiv o stațiune de cercetare preluată în anul 2003, amplasată în continuarea fostei platforme industriale pe vecinătatea sud-vestică.

Deja se fac petiții„Spațiu educațional mixt”

Faptul că ieșenii vor să-și exprime părerea despre viitorul platformei este dovedit inclusiv printr-o petiție lansată zilele trecute și care a strâns deja peste 100 de semnături. Inițiatorul susține ideea includerii în proiectul integrat al autorităților a unui spațiu educațional mixt.

„Zona metropolitană Iași se confruntă deja cu problema supraaglomerării unităților de învățământ. Sunt prea puține spații de învățământ, iar insuficiența acestora va deveni o problemă și mai acută în contextul creșterii demografice. Mai mult decât atât, spațiile educaționale sunt organizate în areale mici – școli cu puține clase, fără posibilitate de a extinde suprafața construită în vederea amenajării de noi clase, majoritatea instituțiilor de învățământ având ore organizate pe ture datorită insuficienței sălilor. Spațiile dedicate științelor – laboratoarele de chimie, biologie, fizică, au fost convertite în săli de clasă. Având în vedere suprafața disponibilă a platformei Fortus, se pot organiza atât creșă, grădiniță, cât și școală și liceu, un spațiu organizat în conformitate cu nevoile moderne educaționale”, este un fragment din petiția popularizată pe rețelele sociale.

Inițiatorul a invocat și o soluție alternativă de mobilitate a elevilor: existența șinelor de cale ferată poate fi utilizată pentru un tren expres care să facă legătură cu Gara Nicolina. „Cu resursele potrivite, putem îmbunătăți viitorul unor generații”, se precizează în finalul petiției (VEZI DETALII AICI).

Alte idei culese de „Ziarul de Iași” și care sunt vehiculate în mediul online sau ne-au fost transmise de cititori presupun: un parc de mari dimensiuni, un parc tematic (atletic, după modelul lansat recent la Bacău), parcări multietajate (Primăria are în plan „un park&ride” lângă Tehnopolis) sau zone de relaxare (cafenele, restaurante și agrement).

ZDI a relatat recent despre faptul că Primăria și CJ au în plan încheirea unei asocieri pentru reconfigurarea urbanistică a zonei Fortus în cadrul unui proiect integrat. Acest lucru va fi posibil după finalizarea procesului de transfer al activelor Fortus către CJ (61 ha), proces care ar putea fi încheiat în prima parte a acestui an.

Comentarii