Investiţii mari la Parhon: zeci de milioane pentru combaterea infecţiilor cu bacterii rezistente

joi, 08 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Investiţii mari la Parhon: zeci de milioane pentru combaterea infecţiilor cu bacterii rezistente

Reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași anunță faptul că unitatea medicală va trece printr-un amplu proces de modernizare, prin implementarea a două proiecte majore cu o valoare totală de 55,6 milioane de lei, cu TVA. Acestea se află în ultimele stadii de validare, iar o dată cu aprobarea lor, vor fi reabilitate, modernizate, extinse, echipate și dotate trei etaje ale clădirii, precum și ambulatoriul unității medicale. 

Unul dintre proiectele care ar urma să fie implementat până în aprilie 2024 vizează reabilitarea, modernizarea și extinderea corpurilor C1 (parter parțial, etaj 3 parțial) și C2 (etaj 1) ale spitalului, dar și echiparea și dotarea corespunzătoare pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 29,84 milioane lei fără TVA, iar durata estimată a lucrărilor este de 18 luni.

Reprezentanții spitalului au analizat consultațiile oferite în ambulatoriul de specialitate urologie, cât și cazurile rezolvate în cadrul Compartimentului de Primire a Urgențelor de Specialitate (CPU-S), în perioada 2012–2022, și s-a observat o adresabilitate medie de aproximativ 35.000 cazuri/an, respectiv 130 pacienți/zi, care au apelat la serviciile medicale din cadrul unității medicale. La același nivel funcționează și triajul Institutului de Boli Cardiovasculare împreună cu camera de primiri urgențe a acestuia. „Se identifică astfel necesitatea realizării acestui proiect prin care spitalul urmărește organizarea unor circuite epidemiologice și a unor structuri de izolare pentru patologia infectioasă în vederea reducerii riscului de Infecții Asociate Actului Medical și transmitere a unor tulpini multidrog rezistente”, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

De aceea, s-a luat decizia realizarea unor intervenții punctuale, spre exemplu în zona unde sunt primite urgențele urologice, care are nevoie de modernizare și reamenajare, va fi creat un spațiu pentru igienizarea pacientului și mai multe grupuri sanitare. Este nevoie și de realizarea unei infrastructuri de izolare în cadrul Clinicii de Urologie, cu acces separat de restul secției, lucru care va permite izolarea pacienților infectați cu bacterii multidrog rezistente, Clostridium difficile și alte boli infecțioase. Tot în cadrul acestui proiect va fi creat un nou spațiu cu compartimentare și dotări pentru pacienții care au trecut prin intervenții de transplant renal și care, având în vedere scăderea imunității organismului, au nevoie să fie izolați.

 

Al doilea proiect alocă 17 milioane de lei pentru extinderea ambulatoriului

 

Un alt proiect major este dezvoltarea serviciilor medicale acordate în Ambulatoriul integrat. În acest moment, funcționează în patru cabinete situate dispersat în corpul de clădire C1 subsol și corpul de clădire C2, etaj 1, oferind consultații pentru următoarele specialități: medicină internă, urologie, nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Din cauza lipsei spațiilor necesare, în spațiile existente ale spitalului se desfășoară preponderent serviciile medicale spitalicești acordate în spitalizare de zi.

Prin acest proiect se intenționează ca până în octombrie 2024 să fie reabilitat, modernizat și extins ambulatoriul prin supraetajare, precum și echiparea și dotarea cu echipamente medicale. De asemenea, prin acest proiect se vor separa complet circuitul pacienților tratați în ambulatoriu fața de pacienți tratați prin spitalizare continuă.

„Este necesară acoperirea nevoii de a crea spații medicale sigure raportate la adresabilitatea pacienților, atât pentru specialitățile aprobate și existente în structura Spitalului Dr. C. I. Parhon, cât și pentru noi specialități conexe patologiei reno-urinare, cu impact semnificativ financiar asupra serviciilor medicale spitalicești acordate în spitalizare continuă în secțiile spitalului”, au explicat reprezentanții spitalului. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 17 milioane de lei, fără TVA, iar durata estimată pentru finalizarea lucrărilor este 24 de luni.

Comentarii