Jumătate dintre judecătorii care se delimitau, în urmă cu 4 ani, de protestele colegilor magistraţi au fost promovaţi de CSM

joi, 14 septembrie 2023, 14:07
1 MIN
 Jumătate dintre judecătorii care se delimitau, în urmă cu 4 ani, de protestele colegilor magistraţi au fost promovaţi de CSM

Jumătate dintre judecătorii care se delimitau, în urmă cu 4 ani, de protestele colegilor magistraţi au fost promovaţi ulterior de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În martie 2019, 60 de şefi de instanţe se delimitau de protestele magistraţilor după modificările la legile Justiţiei operate un an mai devreme de către alianţa PSD-ALDE.

Preşedinţi de tribunale şi de curţi de apel, mai puţin Curtea de Apel Cluj, trimiteau o scrisoare CSM prin care criticau acţiunile colegilor care îndemnau la păstrarea independenţei magistratului, inclusiv prin întâlniri cu oficiali europeni.

Scrisoarea a fost semnată în nume personal de cei 60 de magistraţi, fără a convoca adunările generale ale instanţelor pentru a le cere părerea.

La 4 ani distanţă, am verificat cum au evoluat carierele profesionale ale judecătorilor care-şi blamau colegii care ieşeau în stradă pe motiv că independenţa le este încălcată prin modificări legislative. Amintim că prin promovarea respectivelor legi, Secţia pentru judecători a CSM are în atribuţii gestionarea exclusivă a carierei tuturor judecătorilor din ţară.

Dintre cei 60 de semnatari în 2019 ai scrisorii către CSM, jumătate au promovat în funcţii de conducere după 4 ani. Dintre cei care nu au promovat, foarte puţini şi-au păstrat funcţiile, cei mai mulţi alegând să iasă la pensie.

Cititi materialul integral pe presshub.ro

 

 

Comentarii