Lipsă de transparenţă la alegerea noii conduceri a Aeroportului: nume surpriză

vineri, 08 aprilie 2022, 23:13
4 MIN
 Lipsă de transparenţă la alegerea noii conduceri a Aeroportului: nume surpriză

În urma unei proceduri care a suferit serios la capitolul transparenţă, ieri au fost desemnaţi membrii noului Consiliu de Administraţie. Cei şase au fost aleşi dintr-un număr total de 17 competitori, despre care însă nu s-a ştiut absolut nimic. Deşi vorbim de una din cele mai importante instituţii ieşene care se ocupă de infrastructură şi de legăturile Iaşului cu exteriorul, “Ziarul de Iaşi” a trebuit să afle pe surse multe din informaţiile importante. Cum ar fi şi aceea că indemnizaţiile se vor majora cu 40%, sau că printre cei 17 au fost şi politicieni

Aeroportul Iaşi are un nou consiliu de administraţie pentru următorii 4 ani. Şase administratori au fost aleşi în urma unei proceduri de selecţie netransparente: public, nu s-au cunoscut numele candidaţilor. Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, ar fi fost 17 competitori pentru cele 6 locuri. Printre aceştia s-au numărat şi doi politicieni, unul de la PNL şi celălalt de la PMP, dar niciunul nu a reuşit să convingă Comisia de selecţie că merită în loc în CA la una dintre cele mai importante instituţii ieşene. O altă surpriză: unul dintre cei mai expertimentaţi administratori nu şi-a mai găsit locul în Consiliu. Odată cu alegerea noii conduceri, administratorii beneficiază şi de o majorare a indemnizaţiei: de la 2.500 lei la 3.500 lei (venit fix lunar, la care se adaugă o indemnizaţie variabilă). Plenul Consiliului Judeţean (CJ) a fost convocat ieri („de îndată”) pentru a valida mandatele, dar lipsa de cvorum a dus la amânarea şedinţei pentru luni dimineaţă.

Cine sunt cei şase

Selecţia a fost organizată de CJ, în calitate de autoritate publică tutelară, asistat de un expert independent (Fox Management Consultants), o firmă care a acumulat deja o experienţă în recrutarea de administratori la instituţii ieşene. Dintre cei 17 candidaţi, Comisia a selectat şase: Ionel Damian, Aurelia Fulger, Mihai Iordache, Cristian Lungu, George Liviu Maha şi Sorin Zaharia. Primul este administrator din partea autorităţii tutelare, iar ceilalţi cinci din afara ei. Noutăţile din CA sunt Aurelia Fulger şi George Maha. Fulger este fondatorul firmei Reliance Travel & Consulting, societate care, de aproape 20 de ani, asigură servicii de consultanţă şi training pentru industria transportului aerian. Fulger este şi profesor asociat la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din Capitală, conform informaţiilor din profilul acesteia de la Linkedin.

La începutul anilor 2000, ea a fost vicepreşedinte TAROM pe marketing şi vânzări. Nu în ultimul rând, Fulger este preşedinte CA la Aeroportul din Satu Mare. George Liviu Maha este cadru didactic la Universitatea „Al.I. Cuza” din 1999 (profesor din 2015), în cadrul FEAA. Acesta are o bogată experienţă în finanţări europene şi managementul proiectelor, lucrând anterior, conform CV publicat online, în calitate de consultant. Ceilalţi patru candidaţi admişi au făcut parte şi din vechiul CA: Ionel Damian a fost preşedinte CA (el este şi director pe inspecţie fiscală la Finanţele de stat şi membru al CA Antibiotice), Sorin Zaharia a fost vicepreşedinte CA (el este şi profesor la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din 2004 şi, de-a lungul timpului, a ocupat diverse funcţii în structuri guvernamentale), Mihai Iordache a fost tot vicepreşedinte CA (lucrează în mediul privat, fiind manager al unei firme din Bacău şi, în trecut, a fost şeful Comisiei Militare de Aviaţie, coordonând programul de modernizare a MiG-21 Lancer la Aerostar), iar Cristian Lungu a fost membru CA (el a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţială şi are mai multe atestate în domeniul aeronautic).

Marea absenţă: Alexandru Anghel

Din noul CA nu va mai face parte Alexandru Anghel, fost preşedinte CA şi director al aeroportului ieşean cu o bogată experienţă în aviaţie. Anghel a fost angajat al Aeroportului din 1994 şi până în prezent, cu o întrerupere de câţiva ani. El a ocupat pe rând posturi precum: controlor trafic sol, şef birou dirijare sol, director operaţional, director general, vicepreşedinte şi preşedinte CA. De asemenea, el a coordonat proiectul de dezvoltare şi modernizare a aeroportului în perioada 2013 – 2016. Din 2018, Anghel este director în cadrul Aeroportului Braşov şi coordonează proiectul de modernizare a aerogării de sub Tâmpa. Nu în ultimul rând, de la începutul lunii martie, Anghel a revenit şi pe funcţia de preşedinte CA a Autorităţii Aeronautice Civile.

O altă surpriză în selecţia desfăşurată de CJ a fost, conform surselor ZdI, participarea între candidaţi a doi politicieni: Silviu Apostol (PNL) şi Camelia Ciornia (PMP), ambii fiind consilieri locali municipali. Amintim că, în timpul desfăşurării selecţiei, numele tuturor candidaţilor au fost ţinute „la secret” de către organizatori. CA va fi completat cu încă un membru care va fi desemnat, conform legii, de Ministerul de Finanţe.

Comentarii