Câteva puncte de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de consiliu local

Magazin Kaufland în Tătăraşi, parteneriat Iaşi-Holboca pentru transportul în comun

joi, 24 septembrie 2020, 01:57
3 MIN
 Magazin Kaufland în Tătăraşi, parteneriat Iaşi-Holboca pentru transportul în comun

Consilierii locali se reunesc astăzi în ultima şedinţă de plen din actualul mandat. Reuniunea se va desfăşura tot online, prin intermediul unei aplicaţii informatice, în contextul pandemiei Covid-19. Pe ordinea de zi au fost incluse peste 30 de proiecte de hotărâ­re, iar cele mai multe, 13 la număr, fac referire la aprobarea de planuri urbanistice zonale.

Un proiect de interes pentru transportul public vizează încheierea unui parteneriat între Iaşi şi Holboca: cele două autorităţi vor putea realiza investiţii în comun şi se deschide, astfel, calea pentru atragerea de fonduri în vederea reabilitării liniei de tramvai pe porţiunea de la limita intravilanului municipiului Iaşi şi până la rondul din Dancu, respectiv tronsonul care se află pe raza comunei Holboca.

O altă consecinţă a acordului vizează prelungirea traseului 3B de la rond Dancu până în localitatea Rusenii Noi. Primăria din Holboca s-a angajat să amenajeze staţiile şi punctele de vânzare a tichetelor de călătorie, precum şi semnarea unui protocol cu CTP în sensul subvenţionării costului biletelor la categorii socio-profesionale care beneficiază de reduceri sau gratuităţi (pensionari, studenţi, elevi, donatori de sânge etc.).

„Scopul încheierii acordului de parteneriat este acela al realizării în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal destinate modernizării şi dezvoltării sistemului de transport public local, fiind un preambul la înfiinţarea Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi“, se arată în proiectul de hotărâre.

Alte proiecte ce vor fi supuse dezbaterii plenului fac referire la acordarea unor titluri de cetăţean de onoare (Virgil Săhleanu, post-mortem, şi Radu Varia – critic şi istoric de artă), aprobarea unui plan de acţiune în domeniul energiei durabile şi al climei (al cărui obiectiv este reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 40% până în 2030), atribuirea unor locuinţe din fondul locativ municipal şi organizarea, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici, a unei gale.

Printre cele 13 de planuri urbanistice zonale se numără şi proiectul pentru construirea unui nou supermarket în Tătăraşi, zona Doi Băieţi, de către Kaufland (cu deschidere la străzile Aurel Vlaicu şi Ignat). Alte planuri urbanistice fac referire la construirea de locuinţe individuale, amenajarea unei baze sportive (Universitatea „Al.I. Cuza“ în zona Sărărie), supraetajarea unor construcţii existente, construirea de noi blocuri (Aurel Vlaicu 28A) şi ridicarea unor hale de producţie sau spaţii de birouri (şos. Iaşi – Tomeşti, str. Mihail Sturza 77 şi şos. Iaşi – Ungheni).

După alegerile din 27 septembrie, doar 8 dintre cei 27 de actuali consilieri vor mai face parte din viitorul deliberativ, în condiţiile în care ceilalţi 19 consilieri nu au mai fost incluşi pe lista eligibilă a partidului din care fac parte sau nu mai figurează deloc printre candidaţi. Consiliul Local a avut, în actuala legislatură, un mandat prelungit pentru prima dată în istoria recentă în contextul amânării alegerilor din luna iunie pentru sfârşitul acestei luni. De asemenea, tot în premieră, consilierii locali s-au reunit, în ultimele luni, doar prin intermediul aplicaţiilor online.

Comentarii