Manifestările de 24 Ianuarie: hora unirii, păzită de jandarmii de la Bacău. Au fost luate măsuri sporite de securitate

miercuri, 24 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Manifestările de 24 Ianuarie: hora unirii, păzită de jandarmii de la Bacău. Au fost luate măsuri sporite de securitate

Ieşenii sunt aşteptaţi astăzi în Piaţa Unirii să se prindă în Hora Unirii. Manifestările dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române vor începe în jurul orei 10.00, cu un concert de muzică populară. Primăria Iaşi a pregătit şi o masă populară. Amenajările făcute în Piaţă arată un grad sporit de securitate: anii trecuţi au fost incidente şi manifestaţii.

Manifestările oficiale sunt programate la ora 11.00: un ceremonial religios, discursuri ale oficialităţilor, depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o defilare militară şi Hora Unirii. La 12.30 va fi reluat concertul de muzică populară, iar participanţii vor putea primi plăcinte „poale în brâu” şi ceai, în timp ce oficialităţile se vor deplasa la Biserica „Trei Ierarhi”, la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza.

Cititi si: Zeci de tramvaie și autobuze deviate de Ziua Unirii la Iași. Nimic nu va circula prin Centru până la ora 15

Pe scena din Piaţa Unirii, amenajată în faţa Hotelului Traian, vor urca artişti precum Martina Dumitraşcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ştefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ştefan Diaconiţa, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, ansamblul folcloric „Floare de bujor” şi ansamblul artistic profesionist „Constantin Arvinte”.

Zona scenei, unde vor sta oficialităţile, a fost separată de participanţi prin două rânduri de garduri, iar, între acestea, vor fi plasaţi, cel mai probabil, jandarmi. Toate amenajările făcute în Piaţă arată un grad sporit de securitate: Piaţa a fost împânzită cu garduri şi vor fi amenajate puncte de acces. De securitatea zonei se vor ocupa în special jandarmii de la brigada mobilă din Bacău.

„Facem apel la toţi participanţii să respecte şi să păstreze atmosfera sobră şi civilizată potrivită celebrării unui act istoric fundamental, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, să se abţină de la manifestări de natură politică şi de la mesaje şi sloganuri care incită la ură şi discriminare de orice fel!”, a fost apelul lansat de Primăria Iaşi într-o comunicare publică.

De regulă, anual, la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au loc proteste: grupuri de persoane afişează pancarte şi strigă lozinci. În context amintim că la un astfel de eveniment primarul Mihai Chirica a fost împroşcat cu iaurt, iar liderul AUR George Simion a fost stropit cu cerneală.

Comentarii