Medicii ieşeni se pregătesc pentru valul 6 de Covid

sâmbătă, 19 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Medicii ieşeni se pregătesc pentru valul 6 de Covid

În România şi implicit în judeţul Iaşi, numărul de noi cazuri COVID 19 raportate este în scădere. 

Ridicarea tuturor restricţiilor, începând cu 8 martie, a fost una strict politică şi fără prea multe explicaţii. Stadioanele şi-au deschis din nou porţile, s-au organizat concerte cu participarea a zeci de mii de oameni, fără a exista o minimă verificare din punct de vedere epidemiologic. Odată cu ridicarea stării de alertă, izolarea de cinci zile a unei persoane infectate asimptomatică sau cu formă uşoară de boală este doar o recomandare, şi nu o obligaţie. Cu alte cuvinte, izolarea nu mai este controlată aşa cum era înainte de 8 martie, fapt care poate facilita răspândirea virusului. “Dacă s-au ridicat toate restricţiile, asta nu înseamnă că o pandemie se sfârşeşte de astăzi pe mâine. Aşa cum pandemia HIV există, iar noi monitorizăm persoanele infectate, aşa este şi când vorbim de pandemia cu SARS COV 2. Pacienţii în continuare trebuie testaţi, trebuie trataţi, urmăriţi cei care dezvoltă sindrom post-Covid.

De asemenea, contacţii trebuie să fie urmăriţi pentru că dat fiind această booală cu transmitere respiratorie, cei nevaccinaţi prezintă în continuare de a face o formă severă de boală. Ridicarea acestor restricţii asta nu înseamnă că nu trebuie să mai ţinem cont de recomandările privind protecţia, mai ales în spaţiile aglomerate", a spus dr. Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva. În umbra războiului din Ucraina, pandemia pare că-şi revine în multe din ţările din vestul Europei, dar şi în Asia. De exemplu, în Germania s-a înregistrat un număr record de cazuri, urcând în doar o săptămână de la 1.500 la 100.000 de cazuri, şi asta în condiţiile în care rata de vaccinare este de aproape 80%. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), creşterea s-ar datora parţial răspândirii subvariantei BA.2 a tulpinei Omicron. Şi Marea Britanie a anunţat peste 171.000 de cazuri noi, Olanda peste 45.000, Italia aproape 30.000, iar Franţa peste 18.800 de cazuri. Rusia a raportat peste 40.000 de cazuri zilnice şi 522 de decese cauzate de COVID, iar SUA peste 55.000.

Creşteri semnificative s-au raportat şi în Asia. În China, ţară care până acum a ţinut pandemia sub control, 11 provincii au intrat în lockdown. La noi, specialiştii atrag atenţia că nu este exclusă apariţia unui val 6, iar că aceasta ar fi însă determinatăă de o altă variantă a virusului. “Categoric pandemia nu s-a încheiat. Şi acest lucru a fost declarat şi la nivelul OMS. Sigur, situaţia în momentul de faţă în ţara noastră este bună însă au mai existat perioade între valurile pandemice care au avut o durată diferită. Probabil va fi un val şase, iar prognozele spun că este posibil ca acesta să fie în toamnă. Apariţia unui nou val va fi influenţată de intrarea unei noi variante. Deci încă suntem în situaţia de supraveghere şi de management a tulpinilor circulate ca să putem să apreciem exact când va fi următorul val", a declarat prof.univ.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Comentarii