Mini-vacanţa de Ziua Naţională a adus la spital la Iaşi 630 de copii. Cei mai mulţi, cu probleme respiratorii. Sfaturi de sezon ale medicilor

marți, 06 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Mini-vacanţa de Ziua Naţională a adus la spital la Iaşi 630 de copii. Cei mai mulţi, cu probleme respiratorii. Sfaturi de sezon ale medicilor

În vacanţa prelungită de săptămâna trecută au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi peste 600 de copii care au avut nevoie de consultaţii sau chiar de internare. La fel ca în săptămânile anterioare, continuă să predomine virozele şi infecţiile respiratorii, urmate de probleme digestive. Mai exact, în intervalul 29 noiembrie – 4 decembrie, au fost văzuţi de medicii din UPU 630 de copii, fiind vorba despre o medie de 105 pacienţi în 24 de ore. Aproximativ 30% dintre cazuri au fost internate.

„Maximul a fost 135 de pacienţi pe 30 noiembrie, înainte de plecarea în vacanţă. Există bronşiolite acute la copiii cu vârsta de sub 1 an, care necesită internare. Nu s-au confirmat cazuri de gripă, au fost făcute teste rapide, dar au fost negative”, a explicat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

Într-o lună au fost internaţi 351 de copii cu infecţii respiratorii

În continuare specialiştii susţin că sezonul de viroze respiratorii din acest an este unul mult mai dificil pentru copii comparativ cu cel din anii anteriori. În luna octombrie s-au internat cu 100 de pacienţi mai mulţi decât anul trecut, iar în noiembrie, luna care tocmai s-a încheiat, au fost internaţi în spital 351 de copii cu infecţii acute de căi aeriene superioare şi inferioare.

„Din total, 60% sunt infecţii de căi aeriene superioare şi 40% de căi aeriene inferioare. Acestea sunt cazurile care au necesitat internare. Au plecat la domiciliu, cu recomandări, un număr de cel puţin 2 – 3 ori mai mare decât internările, în principiu cazuri la care s-a apreciat că evoluţia este favorabilă sub tratament şi izolare”, a completat medicul ieşean.

Infecţiile căilor respiratorii superioare sunt reprezentate de rinofaringite, faringite sau laringite, care la sugari au manifestări „zgomotoase”. Infecţiile de căi aeriene inferioare sunt bronşiolitele acute, pneumoniile interstiţiale şi bronhopneumoniile. Medicii recomandă părinţilor să respecte o serie de reguli atunci când copilul este diagnosticat cu o viroză respiratorie: să evite colectivităţile, să poarte mască de protecţie dacă ajung totuşi în colectivitate, să se spele cât mai des pe mâini şi să tuşească în pliul cotului. 

Comentarii