Năvală la cabinetele medicale. Părinţii cer pentru şcoală adeverinţe peste adeverinţe

vineri, 18 septembrie 2020, 01:50
3 MIN
 Năvală la cabinetele medicale. Părinţii cer pentru şcoală adeverinţe peste adeverinţe

„Părinţii sunt supuşi presiunilor de la şcoală, deşi există un ordin de la minister unde se explică în ce situaţii se cer aceste documente. Deşi este o situaţie care se perpetuează de mai mult timp, acum este şi mai gravă, efectiv ne luptăm cu morile de vânt”, a precizat dr. Viorel Olăraşu, medic de familie.

 

Începerea noului an şcolar şi împărţirea unităţilor de învăţământ în scenarii diferite au creat din nou aglomeraţie în cabinetele medicilor de familie, în fiecare zi venind zeci de părinţi pentru a face rost de documentele necesare care să ateste starea de sănătate a copiilor. Membrii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) au explicat în mai multe rânduri că aceste acte medicale se eliberează doar la înscrierea/ transferul/ terminarea ciclului de învăţământ, nefiind necesare la începutul fiecărui an şcolar. De asemenea, în Ordinul nr. 5298/2011 este menţionat că avizul epidemiologic se eliberează „după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin trei zile consecutive” sau „la plecarea în tabere, vizite de studiu”.

Totodată, specialiştii au explicat că solicitarea adeverinţei pentru practicarea orelor de sport este un abuz, însă cererile din partea şcolilor au continuat să apară. În Ciorteşti, unde scenariul pentru începerea şcolii a fost verde, părinţii copiilor au venit încă de la jumătatea săptămânii trecute pentru a face rost de documentele necesare. „A fost o aglomeraţie inutilă, părerea mea este că părinţii sunt supuşi presiunilor de la şcoală, deşi există un ordin de la minister unde se explică în ce situaţii se cer aceste documente. Deşi este o situaţie care se perpetuează de mai mult timp, acum este şi mai gravă, efectiv ne luptăm cu morile de vânt”, a precizat dr. Viorel Olăraşu, medic de familie în Ciorteşti. Aceeaşi situaţie a fost înregistrată şi la majoritatea cabinetelor medicale din municipiul Iaşi, unde şcoala a început în scenariul galben. Dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean, a precizat că în cabinetul său în fiecare zi primeşte solicitări de la aproximativ 40-50 de părinţi pentru eliberarea actelor necesare, chiar dacă au început cursurile de aproape o săptămână deja.

„Pe noi ne-a copleşit efectiv această perioadă pentru că noi continuăm să vedem şi alţi pacienţi, să facem vaccinări, la care se adaugă şi eliberarea acestor documente care nu au nicio valoare. Cum pot eu să garantez că un copil este sănătos dacă nu îl văd? Nici părinţii nu cred că îşi doresc să stea pe capul nostru”, a explicat dr. Maria Daniil. Medicii au reclamat că această aglomeraţie creată reprezintă un pericol pentru sănătatea copiilor şi a părinţilor şi că, deşi nu există recomandări cu privire la atitudinea necesară dacă ar fi depistate cazuri de coronavirus, „ne acoperim de hârtii de cele mai multe ori inutile”. Situaţia a fost una diferită în comuna Bivolari, singura comună care a început noul an în scenariul roşu, unde medicii nu au avut astfel de solicitări.

„Nu au fost nici solicitări de adeverinţe medicale tocmai pentru că se ştia că aici se va începe şcoala în scenariul roşu. Au fost doar telefonic nişte solicitări pentru copiii care fac cursuri în alte localităţi, în Iaşi spre exemplu”, a precizat dr. Manuela Dăscălescu, medic de familie în Bivolari. Reprezentanţii SNMF au mai transmis că este necesar ca în orice unitate de învăţământ, în acest context pandemic, să existe un cadru medico-sanitar care să coordoneze efectuarea triajului epidemiologic zilnic. 

Comentarii