Nici noroc nu au fotbaliștii ieșeni

sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 02:43
6 MIN
 Nici noroc nu au fotbaliștii ieșeni

Politehnica Iaşi – FC Argeş 1-1 (1-0), în etapa a XI-a a Ligii I de fotbal.Poli a dominat tot meciul, deşi a jucat în zece după eliminarea lui Frăsinescu  şi a ratat nemeritat victoria

 

Poli: Axinte – Onea, Frăsinescu, Baxevanos, Buşu – Vanzo (’73 – De Iriondo), Breeveld, Passaglia – Popadiuc (’65 – Platini), A. Cristea (’73 – Zajmovic), Calcan. Antrenor: Daniel Pancu.

Argeş: Micle – Tofan, Maric,Leca, Muşat – Drăghici (’46 – Blejdea), Şerban, Meza- Colli,  Grecu (’59 – Mirică; ’88 – Honciu) – Malele, Mediop (’46 –  Deslandes). Antrenor: Ionuţ Moşteanu.

Cartonaşe galbene: Vanzo (’45), Cristea (’46), Buşu (’55), Platini (’72), Onea (’81) – Malele (’31), Tofan (’35), Blejdea (’54), Muşat (’82).

Cartonaş roşu: Frăsinescu (’67).

Arbitri: Lucian Rusandu; Ovidiu Artene, Cosmin Vatamanu.

1-0, min. 40:  Cristea, dintr-o poziţie uşor lateral dreapta, cu un şut de la marginea careului mare, pe jos, în diagonală;

1-1, min. 61: Calcan îl marchează larg pe Tofan, piteşteanul centrează, Frăsinescu îl scoate din ofsaid pe Malele şi reacţionează târziu, Axinte e imobil pe linia porţii, mingea ajunge la vârful argeşean, care înscrie din careul mic.

Politehnica Iaşi a ratat şansa de a rupe cu o victorie urmele celor cinci eşecuri consecutive pe care le-a suferit începând cu runda a VI-a. Aseară, Poli a remizat pe teren propriu cu FC Argeş şi a rămas pe loc de baraj. Ţinând cont de aspectul jocului, rezultatul este însă mincinos. Trupa lui Pancu a dominat aproape în permanenţă, chiar şi după eliminarea lui Frăsinescu, din minutul 67, însă Micle, bara şi ghinionul, pe lângă unele gafe individuale ale gazdelor, au făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Meciul s-a dezmorţit greu, primul şut periculos fiind trimis de Grecu în minutul 26. Poli a apăsat imediat pe acceleraţie. În minutul 31, Onea a şutat puternic de la distanţă, iar portarul a respins, aşa cum a făcut peste un minut şi la “capul” de la 6 metri al lui  Cristea, care a găsit apoi drumul spre gol, în minutul 40. Simbolul Politehnicii de după Revoluţie a fost la un pas de “dublă” în minutul 42, însă a ratat. Rezultatul pauzei dădea însă speranţe, mai ales că şi startul actului secund a fost bun: Popadiuc a trimis în bară în minutul 50, iar Passaglia a fost la un pas de gol după cinci minute, Micle remarcându-se iarăşi. Contrar cursului jocului, Argeş a egalat în minutul 61, după o fază în care erorile defensive ale gazdelor au fost înlănţuite. Pierderea busolei a continuat: Popadiuc a pasat aiurea (’65) într-o fază ideală, iar Frăsinescu şi-a lăsat echipa în inferioritate după un gest stupid. Iaşi nu a căzut însă. Deşi a jucat în zece, gazdele au dominat finalul, Passaglia, Zajmovic şi Onea încercând, fără succes, lovitura decisivă.  S-a terminat astfel 1-1, scor nedrept pentru ieşeni.

 

Andrei Cristea la borna 400 în Liga I

^ Căpitanul Politehnicii, Andrei Cristea, a bifat aseară meciul cu numărul 400 în Liga I.Născut la Bacău pe 15 mai 1984, fotbalistul a debutat în prima ligă la 18 ani în echipa oraşului său, într-o partidă FCM Bacău – Gloria Bistriţa. Tot în tricoul băcăuanilor a bifat prima reuşită în elită, pe 7 decembrie 2002, într-un duel cu FC Braşov. A jucat apoi în ţară doar în prima ligă, la Steaua (52 meciuri), Poli Timişoara (35), Poli Iaşi (172 meciuri), Dinamo (67), FC Braşov (29) şi U Craiova (10). În străinătate a bifat 45 de meciuri şi 12 goluri în trei sezoane, în Germania, Italia şi Azerbaijan. Golgeter al României în 2010, când juca la Dinamo, Cristea are şi zece selecţii la naţională, 36 în cupele europene (6 goluri, între care şi primul din istoria Iaşului, cu Hajduk Split) şi 24 în Cupa României, unde a punctat de 11 ori. Atacantul are 112 reuşite în Liga I (aseară i-a depăşit pe Dobrin şi Augustin) şi a ajuns pe locul 25 în topul marcatorilor din istoria primei divizii, la egalitate cu Bodola. Cristea a semnat peste jumătate dintre golurile sale în tricoul Politehnicii. Cu 57 de reuşite, a ajuns pe pe locul II în istoria fotbalului ieşean, la egalitate cu Cuperman şi după Costea (70 reuşite), dar înaintea lui M. Romilă (54), Dănilă (51) şi Simionaş (43). Dacă va mai bifa șase meciuri la Poli, A. Cristea va prinde şi Top10 la prezenţe ieşene în Liga I, alături de Florean şi Doru Ionescu, fiecare cu 178 de apariţii în tricoul alb-albastru. Lider detaşat la acest capitol este Simionaş, cu 358 de meciuri ieşene în prima ligă şi alte peste 100 în eşalonul doi şi în Cupa României. ^ Pancu a avut cuvinte de laudă la adresa căpitanului lui: “Felicitări! Senzaţional, extraordinar! Unii continuă să inventeze probleme între mine şi el, nu există aşa ceva. Aici nu e FC Cristea, FC Pancu sau FC Chirica, e Politehnica Iaşi. Nu ştiu când a mai avut cinci goluri în 11 etape, niciunul din penalty, deşi nu a jucat în unele meciuri. E un jucător de toată admiraţia, o carieră fantastică. Îi doresc să fie în continuare marcatorul de care Poli are nevoie”. ^ Rusandu a avut mai multe decizii controversate. În minutul 27, Passaglia l-a tras de tricou pe Malele în careu, la un corner, însă arbitrul nu a acordat penalty. Apoi, au fost şi câteva decizii anti-Poli, neesenţiale însă. De pildă, A. Cristea a primit aiurea cartonaș galben în minutul 46. În minutul 67, Frăsinescu s-a oprit brusc într-un duel cu Maric, înaintea unui corner, l-a lovit, piteşteanului a început să-i curgă sânge din gură, iar ieşeanul a fost eliminat. ^ Platini, revenit cu puţin timp înainte de meci de la naţionala ţării sale, Insula Capului Verde, a fost păstrat pe bancă în start. Rezerve neutilizate la Poli au fost Bösz, Fr. Cristea, Cabral, A. Stan, Angiulli şi Mensah.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Daniel Pancu: “Am început mai slab, mai lent. După cinci eşecuri, patru pe teren, unul la masa verde, a fost o lipsă de încredere. După şutul lui Grecu, practic singurul periculos al lor, am preluat iniţiativa, am avut ocazii, am înscris, am mai avut apoi alte două-trei ocazii. Am luat însă foarte uşor un gol pe care nici la antrenament n-ai voie să-l iei. Nu s-a făcut linia, portarul nu a ieşit… Chiar şi în zece, am mai avut două-trei situaţii. Per total, mulţumit de efort, atitudine, agresivitate. La minusuri – golul primit uşor, faptul că nu am dat golul doi şi am pierdut un meci pe care meritam să-l câştigăm. Un punct e mai bun decât nimic, însă parcă e munca în zadar…”

Ionuţ Moşteanu: “Nu am reuşit să profităm de omul în plus, am avut multe dificultăţi în joc. A fost cel mai slab meci de când sunt antrenor. Am obţinut însă un punct, deşi ne doream trei. Terenul, uşor mocirlos, mă aşteptam să fie mai bun”

Foto: Adrian CUBA// AGERPRES

 

Comentarii