Număr imens de accidente de muncă la Iaşi, anul acesta. Care este explicaţia inspectorilor ITM?

joi, 16 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Număr imens de accidente de muncă la Iaşi, anul acesta. Care este explicaţia inspectorilor ITM?

De la începutul anului, 70 de astfel de evenimente au fost înregistrate în judeţ, dintre care 4 au fost mortale. Discuţiile de la ultima şedinţă a Colegiului prefectural au adus în atenţie şi situaţii inedite întâmpinate de primării în realizarea proiectelor PNRR.

 

Colegiul prefectural a reunit la ultima întrunire nu doar şefii şi reprezentanţii instituţiilor publice ieşene, ci şi primarii unor comune, invitaţi să menţioneze dificultăţile pe care le întâmpină în realizarea proiectelor cu finanţare PNRR. Marea majoritate a participanţilor au spus că nu sunt probleme, unii menţionând însă durata prea mare de eliberare a diverselor avize. La Dolheşti a fost semnalată cea mai ciudată situaţie: într-un sat unde încă nu este apă curentă urmează să fie construită o şcoală, care însă nu poate să primească un aviz de la Direcţia de Sănătate Publică asupra calităţii apei. „Negocierile” vor continua între primăria comunei şi DSP, astfel încât legea să fie respectată – după cum a subliniat reprezentanta DSP, iar proiectul şcolii să avanseze – aşa cum vizează administraţia Dolheştiului.

După prezentările primarilor, prefectul Bogdan Cojocaru, care a condus şedinţa Colegiului alături de subprefectul Marian Grigoraş, i-a invitat şi pe reprezentanţii instituţiilor implicate în derularea/ avizarea proiectelor cu finanţare PNRR să exprime puncte de vedere. Au avut mesaje în acest sens atât DSP, cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. Din partea acestei din urmă instituţii, primarii au fost invitaţi să consulte inspectorii de muncă, mai ales că urmează o perioadă cu foarte multe contracte în execuţie care implică mai mult personal angajat.

Inspectorul-şef al ITM a precizat ulterior că „în perioada ianuarie-februarie 2023, la nivelul judeţului s-au înregistrat 70 de evenimente produse la muncă. Acestea urmează să fie cercetate de către angajatori în vederea stabilirii cauzelor şi a caracterului, care ulterior vor fi avizate de către ITM Iaşi. Din totalul de 70 evenimente, s-au înregistrat şi 4 mortale care sunt cercetate de către inspectorii de muncă din instituţia noastră”, a explicat Costel Grojdea.

Pe de altă parte, inspectorul-şef a transmis „un semnal de alarmă” tuturor angajatorilor, în special celor care lucrează în domeniul construcţiilor, arătând că activităţile de prevenire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt primordiale pentru evitarea accidentelor la muncă. „În acest sens, instituţia noastră va intensifica în perioada următoare acţiunile de control care vor viza respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi munca cu forme legale, respectiv încheierea şi înregistrarea contractelor individuale de muncă”, a mai spus şeful ITM. 

 

 

Comentarii