O femeie a ajuns la spital după ce a stat mai puţin de jumătate de oră în soare

miercuri, 06 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 O femeie a ajuns la spital după ce a stat mai puţin de jumătate de oră în soare

O femeie de 52 de ani a ajuns la spital cu manifestări ale insolaţiei după ce a stat 20 de minute la soare, când temperaturile erau foarte ridicate. Femeia a avut nevoie să fie internată la Spitalul „Sf. Spiridon”, în Clinica Medicină Internă III, după ce medicii au observat că nivelul de sodiu din sânge este la o valoare mai mică decât cea normală. 

„A fost o pacientă cu hiponatremie moderată – 123 mg/dl, în mod normal sodiul are o valoare la limita inferioară de 135 mg/dl. Determină edem cerebral, stări lipotimice, scăderea tensiunii arteriale. Pacienţi care să ajungă în UPU doar din cauza căldurii am avut două cazuri, acesta şi încă unul săptămâna trecută. Ceilalţi pacienţi care ajung la noi spun că au alte probleme, starea lor este decompensată din cauza căldurii, dar noi nu putem să spunem că au ajuns la spital doar din această cauză, pentru că boala lor de bază există şi se simt rău în contextul acesta când este cald afară”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Săptămâna trecută, un bărbat de aproximativ 50 de ani a ajuns la spital după ce a fost găsit căzut pe stradă, în cartierul Tătăraşi, cu o temperatură a corpului de peste 40 de grade şi cu alcoolemie de 1 la mie. Specialiştii recomandă ca în această perioadă de caniculă să evităm expunerea prelungită la soare în intervalul 11.00 – 18.00, iar dacă este necesar să ieşim din casă să purtăm pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culoare deschisă.

De asemenea, este indicat să consumăm multe lichide, fructe şi legume proaspete cum ar fi pepene roşu, prune, castraveţi sau roşii, deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. Este indicat să evităm consumul băuturilor alcoolice deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuarea capacităţii de luptă a organismului împotriva căldurii.

Totodată, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau cu conţinut mare de zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, acestea fiind diuretice. Pentru a ne menţine hidrataţi este recomandat să bem zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără să aşteptăm să apară senzaţia de sete.

Comentarii