Licitaţie în spatele uşilor închise pentru proiectarea Spitalului Regional

O ofertă-şoc la Spitalul Regional de Urgenţă. Din nou se întârzie proiectarea

miercuri, 24 noiembrie 2021, 03:02
4 MIN
 O ofertă-şoc la Spitalul Regional de Urgenţă. Din nou se întârzie proiectarea

Turcii vor să facă proiectul pentru o sumă de 3 ori mai mică faţă de o estimare de aproximativ 13 milioane de euro. Ministerul Sănătăţii a cerut explicaţii pentru „preţul neobişnuit de scăzut” şi apoi a acordat contractul altui participant care a venit cu o ofertă mult mai mare. Turcii au contestat rezultatul licitaţiei.

Licitaţia pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi intră în prelungiri. La procedura organizată de către Ministerul Sănătăţii (MS) a fost depusă o contestaţie împotriva raportului care a stabilit numele firmei câştigătoare. Contestatarul este o asociere de companii, condusă de NKY Architects & Engineers (Turcia). Asocierea a avut cea mai bună ofertă tehnică la licitaţie, dar lucrurile s-au complicat în cazul propunerii financiare: ofertantul a licitat 22 milioane lei pentru un contract a cărui valoare estimată de MS ajunge la 64 milioane lei.

În corespondenţa purtată între părţi, MS a cerut explicaţii privind „preţul neobişnuit de scăzut” şi, în final, a concluzionat că firma şi-ar fi modificat propunerea financiară ulterior depunerii, fapt pentru care a declarat oferta drept inacceptabilă. În schimb, câştigător al licitaţiei a fost desemnat un participant care a ofertat circa 39 milioane lei.

Amintim lipsa de transparenţă din jurul acestei licitaţii: MS nu a comunicat până acum care este firma câştigătoare, în condiţiile în care, la nivel public, nu sunt cunoscuţi nici ofertanţii finali, ci doar acele companii care s-au înscris într-o primă faza a procedurii.

Ce acuză turcii în contestaţia depusă

NKY solicită în contestaţia depusă anularea rezultatului procedurii comunicat de MS şi obligarea autorităţii contractante să reevalueze oferta financiară depusă de aceasta. În sesizare se arată că NKY s-a clasat pe primul loc ca urmare a evaluării ofertei tehnice, iar compania a contestat modul în care MS a cerut lămuriri privind „preţul neobişnuit de scăzut”.

„Faptul că preţul este aparent neobişnuit de scăzut prin raportare la valoarea estimată a contractului nu poate duce automat la respingerea ofertei ca inacceptabilă, ci doar în măsura în care justificările primite de la ofertant nu sunt considerate relevante, fiind înlăturate motivat de către autoritatea contractantă. În speţă, autoritatea contractantă nu a motivat în niciun fel de ce a apreciat ca nerelevante justificările primite de la subscrisa”, se precizează în contestaţia consultată de „Ziarul de Iaşi”.

Potrivit actului citat, MS ar fi trebuit să identifice şi să indice firmei în concret care sunt elementele preţului neobişnuit de scăzut care trebuie justificate. „Nestabilind aceste elemente, autoritatea nu şi-a îndeplinit obligaţia de a verifica răspunsurile de justificare a preţului”, se arată în sesizare.

După corespondenţa purtată între cele două părţi (solicitări de clarificări), MS ar fi concluzionat că turcii şi-ar fi modificat propunerea financiară, aspect negat de firmă: cumularea unor preţuri dintr-un anumit formular nu reprezintă un factor de evaluare şi nu serveşte la departajarea ofertanţilor, au explicat reprezentanţii firmei turceşti.

„Prin răspuns s-a clarificat doar propunerea financiară, nicidecum nu s-a modificat. (…) Dacă comisia de evaluare avea dubii cu privire la conţinutul ofertei financiare a subscrisei, avea dreptul şi posibilitatea să solicite clarificări sau completări suplimentare cu privire la aspecte de natură a da naştere la incertitudini, pentru a putea evalua în mod corect oferta subscrisei”, au adăugat aceştia.

În ceea ce priveşte modificarea propunerii financiare în timpul corespondenţei dintre cele două părţi, în contestaţie se arată că „dintr-o regretabilă eroare” la un răspuns al firmei a fost încărcată o versiune de lucru a unei anexe, ulterior fiind trimisă varianta corectă. În justificarea preţului ofertat, NKY a precizat că şi în cazul altor contracte similare (spitale în Sibiu şi Focşcani) firma a derulat proiectele la costuri mai mici decât cele estimate de autorităţi.

Licitaţia de proiectare a lucrărilor la SRU Iaşi a fost lansată de MS la finalul anului 2019. Într-o primă etapă, 50 de companii, grupate în opt asocieri, au participat la procedură: numele lor au devenit cunoscute public la un an (ianuarie 2020) de la momentul depunerii ofertelor. Ulterior, MS a desemnat maximum 5 asocieri pe care le-a invitat să depună oferte, termenul expirând în martie 2021. Din primăvară şi până acum, MS nu a comunicat numele ofertanţilor finali, iar, pe 11 noiembrie, a stabilit câştigătorul: asocierea condusă de NKY a depus contestaţia alaltărieri, în ultima zi permisă de lege. Dacă nu ar fi existat această sesizare, MS putea semna contractul. În situaţia de faţă, MS trebuie să aştepte soluţia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), dar participanţii au la dispoziţie şi alte căi de atac, respectiv în instanţă.

Comentarii