Patru PUZ-uri pentru reglementarea urbanistică din jurul mănăstirilor din oraş

joi, 13 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Patru PUZ-uri pentru reglementarea urbanistică din jurul mănăstirilor din oraş

Primăria va semna, până la finalul acestui an, contractele pentru realizarea a patru planuri urbanistice zonale (PUZ). Aceste documentaţii vor completa noul Plan Urbanistic General (PUG) şi vor reglementa urbanistic zonele din jurul mănăstirilor Trei Ierarhi (contract de 970.000 lei), Galata (230.000 lei), Frumoasa (250.000 lei) şi Cetăţuia (210.000 lei). 

În total, valoarea estimată a contractelor se ridică la peste 1,6 milioane lei, fără TVA. La licitaţie participă doi ofertanţi: Aria Urbană (firmă din Bucureşti) şi asocierea Arc Design SRL (Iaşi) – Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. În timp ce asocierea a depus oferte pentru toate cele patru zone, firma din Bucureşti şi-a exprimat intenţia de a întocmi planuri urbanistice pentru trei, fără zona Trei Ierarhi.

Potrivit documentaţiei de atribuire a contractelor, în total, va fi reglementată o suprafaţă totală de peste 120 ha, dar 42 ha dintre terenuri reprezintă păduri (destinaţie care nu poate fi schimbată). Fiecare documentaţie  elaborată va reprezenta instrumentul de lucru pentru Primărie şi specialiştii din domeniul urbanismului, locuirii, culturii şi turismului.

„Scopul specific al contractului este de protejare a patrimoniului cultural şi natural”, se arată în caietul de sarcini. Cel mai complex PUZ este cel care face referire la zona Mănăstirii Trei Ierarhi, în condiţiile în care există şi o intenţie a autorităţilor locale şi centrale de a include monumentul în patrimoniul UNESCO.

„Zona urbanistică aferentă este caracterizată de un grad ridicat de complexitate din punct de vedere al parcelarului, al ţesutului străzilor, al valorii arhitectural-urbanistice a clădirilor, ansamblurilor şi spaţiilor publice ale zonei, precum şi din punctul de vedere al funcţiunilor existente. Astfel, fondul construit protejat va fi pus în evidenţă nu doar prin conservarea clădirilor cu valoare arhitecturală, culturală şi de patrimoniu, ci mai ales printr-o abordare care demonstrează practic o valoarea adăugată economică şi socială clară în zona Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Comentarii