Pentru un pumn de voturi

sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 02:51
1 MIN
 Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

La început, în primele luni ale războiului, Chișinăul a trebuit să gestioneze un val gigantic de refugiați ucraineni, sute de mii de oameni fugind din calea morții trimise de Putin. „Țară mică, dar cu inimă mare”, Republica Moldova a reușit să găsească un adăpost pentru fiecare suflet aflat în nevoie, tot acest efort generând însă costuri imense pentru un stat și așa șubrezit de sărăcia moștenită de la regimurile comunisto-socialisto-oligarhice care s-au aflat la putere în ultimii ani. 

Apropierea accelerată a Chișinăului de Uniunea Europeană nu i-a putut lăsa indiferenți pe agresorii din Ucraina, Republica Moldova intrând de ceva vreme într-o nouă etapă a „atenției” acordate de către Rusia. Noua strategie rusă, aceea de a bombarda cu cinism și lașitate infrastructura civilă și energetică din Ucraina, nu doar că are potențialul de a genera noi valuri de refugiați „energetici” înspre Chișinău, în căutarea unui cămin cald pe timp de iarnă, ci afectează deja și securitatea energetică a Republicii Moldova. Pentru cine nu știe, în ultimele săptămâni, în urma bombardării unor centrale energetice din Ucraina, sistemul ucrainean a intrat în modul de avarie, deconectându-se automat, acest lucru generând și o întrerupere a transportului de energie electrică dinspre România înspre Republica Moldova. Iar, drept rezultat, pentru câteva ore bune o mare parte a țării, inclusiv capitala Chișinău, a rămas în beznă și frig. 

Pentru cei care am copilărit până în 1989, imaginile nu sunt noi: orașe în beznă, troleibuze rămase pe marginea drumurilor precum niște șerpi gigantici fără suflare, ici-colo niște luminițe stinghere de la farurile mașinilor ori de la lanternele oamenilor care traversează strada. Și frig, foarte frig. Desigur, raportat la nenorocirile din Ucraina, poate că o perioadă de doar câteva ore fără energie electrică nu ar putea să pară o mare nenorocire însă, pentru cine privește atent, acest lucru arată un mare pericol potențial.

Un alt capitol „dedicat” de către strategii ruși Republicii Moldova îl reprezintă generarea de crize interne, cât mai multe și mai greu de stăpânit, totul cu scopul debarcării proeuropenilor de la guvernare. Criza economică este abil speculată de către oligarhii fugiți din Republica Moldova de teama justiției, aceștia alimentând și întreținând cu bani proteste antiguvernamentale. În același timp, tot pentru decredibilizarea celor care vor să aducă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, la Chișinău se observă o adevărată inflație de partide și partidulețe „unioniste” și „proeuropene” nou înființate cu scopul de a-i critica „constructiv” pe guvernanți și de a induce senzația că „până și europenii se îndoiesc de capacitatea guvernanților de a conduce țara”. Mai adăugați la aceste strategii și spargerea telefoanelor principalelor persoane din Stat și lansarea în public a unor discuții private ale acestora, măiastru editate pentru a crea senzația unei promiscuități generale și veți înțelege că scopul celor care nu vor ca Republica Moldova să iasă din sfera de influență a Rusiei pentru a se îndrepta către Uniunea Europeană este de a crea neîncredere, dezamăgire și teamă în societate.

Iar când domnul Marcel Ciolacu, președintele PSD și potențialul viitor premier al țării care trebuie să sprijine apropierea Republici Moldova de Uniunea Europeană, apare în public și se pupă pentru un pumn de potențiale voturi cu Ion Ceban, primarul prorus al Chișinăului despre al cărui partid Departamentul de Stat al SUA a arătat că ar fi finanțat de Moscova, neîncrederea și dezamăgirea pot începe să apară chiar și în România.

La fix nouă luni de la începerea războiului, rachetele rușilor au căzut într-o noapte peste grădinița simbolic numită „Pace” din Torețk (în regiunea Donețk) aruncând în aer toate hăinuțele, jucăriile și pătuțurile unor copilași nevinovați. Așa că atunci când mai vedem politicieni care, pentru un pumn de voturi, se declară „deschiși pentru un dialog care să încălzească relațiile”, să ne gândim poate mai bine la sutele de mii de oameni nevoiți să se ascundă în adăposturile în care este foarte frig și întuneric.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii