PNL a pierdut majoritatea în CL. Doi consilieri USR au depus jurământul

sâmbătă, 20 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 PNL a pierdut majoritatea în CL. Doi consilieri USR au depus jurământul

Consiliul Local (CL) Iași are, de ieri, componența completă. Doi consilieri locali de la USR, inițial pe lista supleanților, au depus jurământul. Primarul Mihai Chirica și liberalii nu mai au majoritate în plen: le lipsește un singur vot.

Mandatele consilierilor supleanţi Gabriela Cojocaru (foto stanga) şi Mădălina Popescu (foto dreapta) au fost validate de instanţă la finalul anului trecut, iar hotărârea Judecătoriei Iaşi a rămas definitivă. În prezent, din CL fac parte 11 consilieri PNL, 9 USR, 5 PSD și 2 de la PMP, iar majoritatea în plen trebuie formată din 14 aleși.

Liberalii se bazează în continuare pe voturile celor doi consilieri PMP, cu toate că acest partid face parte, la nivel național, din Alianța Dreptei Unite, alături de USR. O altă particularitate a contextului politic local este că, deși PNL și PSD guvernează împreună la București, la Iași se află în opoziție.

Doar cu voturile PMP, liberalii nu-și pot impune voința în plen, astfel că, în lipsa unui alt aliat, în tot acest an, cu patru runde de alegeri, vor fi nevoiți să negocieze fiecare proiect „sensibil” cu PSD sau USR. Primul test va fi la începutul lunii februarie, când ar urma să fie supus la vot bugetul Iașului pe anul 2024.

În noiembrie 2023, liberalii, prin liderii săi, au bătut palma cu Răzvan Timofciuc (imediat ce acesta a fost exclus din USR): la finalul anului trecut, acesta trebuia să fie ales viceprimar, dar consilierii PMP nu au agreat această  variantă, iar proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței ordinare din decembrie. Potrivit surselor ZDI, varianta Timofciuc a rămas de actualitate, dar nu este exclus să apară și alte soluții.

Din informațiile ZDI, plenul CL va discuta săptămâna viitoare, în prima şedinţă ordinară din acest an, alegerea unui nou viceprimar.

Comentarii