Poli, ciuntită şi cu Dinamo. Nouă absenţe la disputa de duminică, ultima a sezonului

joi, 18 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Poli, ciuntită şi cu Dinamo. Nouă absenţe la disputa de duminică, ultima a sezonului

Politehnica Iaşi se pregăteşte de ultima reprezentaţie a sezonului. Întoarsă marţi de la Dej, formaţia antrenată de Leo Grozavu a început de ieri antrenamentele în vederea disputei cu Dinamo Bucureşti, care va avea loc duminică, de la ora 13:00, pe stadionul din Copou.

La fel ca la confruntarea de luni, cu Unirea Dej, Poli nu va conta pe mai mulţi jucători, câţiva – piese de bază. Alin Roman, Julian Marchioni, Shayon Harrison şi Matija Katanec sunt în vacanţă de săptămâna trecută, iar din grupul accidentaţilor de la Dej, format din Ianoş Brînză, Gabriel Vaşvari, Tudor Telcean, Jakub Vojtus şi Alexandru Mogoş, doar primul e sigur că va reintra, el urmând a fi chiar titular.

Prezenţa lui Vaşvari pe teren este sub semnul întrebării, iar Telcean, Vojtus şi Mogoş vor absenta sigur.

Cu Dinamo nu va juca nici Risto Jankov, care a primit şi el vacanţă, şi Cătălin Itu, care s-a accidentat la Dej.

Disputa de duminică, la finalul căreia Politehnica va primi titlul de câştigătoare a Ligii a II-a de fotbal din partea Federaţiei Române de Fotbal, are miză doar pentru oaspeţi, care au şanse de a promova direct.

Asta pentru că în urma rezultatelor din ultima rundă – Dej – Poli 0-0, Dinamo Bucureşti – Steaua Bucureşti 3-0 (0-0), Gloria Buzău – Oţelul Galaţi 1-0 (1-0) – clasamentul arată astfel: 1. Poli (57 puncte); 2. Steaua (49); 3. Dinamo (46); 4. Oţelul (46); 5. Buzău (42); 6. Dej (40).

În ultima rundă, care mai programează partidele Oţelul – Dej şi Steaua – Buzău, ambele urmând a începe tot duminică, de la ora 13:00, gălăţenii sunt la mâna lor. Dacă trupa lui Dorinel Munteanu bate, promovează direct (Steaua nu are dreptul de a juca în prima ligă), alături de Politehnica, indiferent de ce face Dinamo în Copou.

Dacă gălăţenii se încurcă însă acasă în faţa unei trupe care mai speră să prindă al doilea loc de baraj (pentru aceasta, Dej are nevoie de victorie, iar Buzău să nu bată Steaua), Dinamo merge direct în elită în cazul în care nu pierde cu Poli. La egal la Galaţi, bucureştenii au nevoie de victorie la Iaşi, iar dacă Oţelul pierde cu Dej, „câinii roşii” promovează şi cu o remiză în Copou.

Aceste calcule se datorează faptului că principalul criteriu de departajare în cazul unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul sezonului este locul ocupat la finalul primei părţi a campionatului (atunci, clasamentul arăta astfel: 1. Steaua, 2. Poli; 3. Oţelul; 4. Dej; 5. Buzău; 6. Dinamo) şi nu rezultatele directe din play-off.

Lucru ciudat, din mai multe perspective, trei fiind elocvente: în sezonul regulat s-a jucat doar tur, unele echipe având mai multe partide acasă decât altele; în play-off cluburile s-au confruntat de două ori, şi acasă şi în deplasare; la Liga I primează rezultatele directe din faza a doua a campionatului. De-ale Federaţiei… 

Comentarii