Popa anunţă patru candidaţi pentru Primărie. La USR sunt trei, iar la PNL unul

marți, 20 septembrie 2022, 01:50
3 MIN

Social-democraţii îşi vor desemna candidatul la Primăria Iaşi în cursul anului viitor, în urma unor cercetări sociologice. Preşedintele filialei judeţene Maricel Popa a susţinut ieri că sunt „patru opţiuni” discutate în partid, fără a oferi detalii privind numele eventualilor candidaţi.

În schimb, liderul PSD Iaşi a spus că filiala „nu va face un împrumut”, în sensul că nominalizarea filialei va fi un actual membru al organizaţiei. În context, el a ţinut să precizeze că Mihai Chirica nu va reveni în PSD.

„Sunt în jur de patru opţiuni şi, bineînţeles, cel care va sta cel mai bine în sondajele pe care le vom face anul viitor va fi candidatul nostru la Primăria Iaşi. Nu vom lua cu împrumut, nu vom lua independenţi sau din altă parte, organizaţia PSD Iaşi poate să ofere un candidat care să recâştige Primăria Iaşi”, a susţinut Maricel Popa.

Declaraţiile acestuia vin în contextul în care PSD este a treia forţă politică din municipiul Iaşi, în urma rezultatelor obţinute la alegerile din 2020. În prezent, social-democraţii care şi-au exprimat, public sau în culise, o intenţie de a candida la funcţia de primar au un deficit major în ceea ce priveşte notorietatea.

Iar timpul relativ scurt până la alegerile din toamna anului 2024 face şi mai dificilă identificarea unui candidat competitiv. Din acest motiv, în culise, sunt vehiculaţi unii candidaţi „de import”, dar o discuţie serioasă pe această temă nu a avut loc încă cu niciunul dintre cei „vizaţi”.

„Vreau să reiterez: nu-l vom aduce înapoi pe Mihai Chirica!”, a ţinut să precizeze Maricel Popa. Actualul primar a câştigat primul său mandat din partea PSD în 2016, iar pe al doilea din partea PNL.

Un singur lider PSD a vorbit deschis despre candidatură

Din cadrul filialei, singurul care şi-a anunţat public intenţia de a candida, dacă partidul îl va nominaliza în acest sens, este preşedintele organizaţiei municipale Iaşi a PSD, Bogdan Balanişcu, el fiind şi secretar de stat în Ministerul Mediului. Un alt nume des invocat este cel al prefectului Bogdan Cojocaru.

Un candidat „de import”, vehiculat informal în rândul unor lideri ai filialei, este cel al rectorului Universităţii „Al.I.Cuza”, Tudorel Toader. Însă, conform surselor ZDI, acesta exclude (cel puţin pe moment) o candidatură la Primăria Iaşi.

De cealaltă parte, Maricel Popa vrea să revină la şefia Consiliului Judeţean (CJ), motiv pentru care deseori ţinta atacurilor politice ale acestuia este actualul şef al CJ, liberalul Costel Alexe. Teoretic, cei doi ar trebui să conlucreze şi să facă echipă pentru promovarea proiectelor Iaşului la Bucureşti, având în vedere că, la nivel central, PSD guvernează cu PNL.

În schimb, la Iaşi, liderii PNL şi PSD se află în conflict deschis încă de la girarea guvernării PNL-PSD de către şeful statului Klaus Iohannis.

În cazul celuilalt partid puternic din Iaşi, USR, lucrurile sunt complicate: tensiunile între lideri sunt pe punctul de a izbucni public, iar neînţelegerile au dus la o inflaţie de candidaţi la Primărie, până acum fiind cel puţin trei anunţaţi (Cosette Chichirău, Marius Bodea şi Răzvan Timofciuc), în condiţiile în care doi dintre aceştia făceau parte până acum aproape trei ani din alt partid (Bodea şi Timofciuc erau la PNL).

La liberali, teoretic, Mihai Chirica va candida pentru un al treilea mandat, dar rămâne de văzut în ce măsură cariera politică a acestuia va fi afectată de dosarele penale în care edilul este cercetat pentru diverse fapte.

În lipsa lui Chirica, şi liberalii vor avea o problemă în desemnarea unui candidat, în condiţiile în care alţi pretendenţi suferă, la fel ca social-democraţii, la capitolul notorietate. 

Comentarii