Poți muri pe aceste trepte? Scara din casa mezzosopranei: îngustă, abruptă, colţuroasă

joi, 14 mai 2020, 02:02
4 MIN
 Poți muri pe aceste trepte? Scara din casa mezzosopranei: îngustă, abruptă, colţuroasă

„Ziarul de Iaşi“ se află în posesia unor piese grele, în legătură cu dosarul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, care suscită în aceste zile cel mai mare interes din partea anchetatorilor: două fotografii ale scărilor pe care solista ar fi căzut în noaptea de duminică spre luni. Modul de construcţie al acestora le dă mari bătăi de cap celor ce analizează loviturile victimei. Pot acestea produce răni mortale? Se poate cădea într-un unghi atât de mare încât să ajungi într-o stare atât de gravă la spital ca cea a mezzosopranei? Cum se face că Maria Macsim Nicoară a căzut totuşi, din capul scărilor, cu o farfurie în mână? Aceste întrebări, dar şi multe altele, fac din cazul de faţă unul de-a dreptul uluitor.

Incredibilul şi neclarul caz al căderii pe scări a mezzosopranei de la Opera Naţională Iaşi încă suscită întrebări şi dileme dureroase pentru apropiaţii şi familia cântăreţei. Poliţiştii, procurorii şi legiştii care se ocupă de acest dosar au în acest moment o primă ipoteză, formată după audierea a peste zece persoane din anturajul imediat soţilor Macsim Nicoară. Ipoteza pusă acum pe primul loc, alături de altele, ar fi că Maria Macsim Nicoară ar fi căzut pe scări. Însă, adaugă anchetatorii, nu este deloc clar dacă această cădere, extrem de violentă după rănile provocate, s-a produs accidental sau victima a fost într-un fel sau altul împinsă. Varianta cea mai probabilă a anchetatorilor, aflată în lucru, ar confirma declaraţiile soţului, cum că a fost un accident casnic. Asta în condiţiile în care procurorii şi poliţiştii ar putea proba locul din casă în care se afla soţul femeiii în momentul căzăturii, şi acesta nu ar fi împins-o pe soţie, cum teoretic se poate presupune.

Scara are fix 13 trepte

Ieri, jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au intrat în posesia unor fotografii cu scara tragediei, cea pe care ar fi căzut mezzosoprana Maria Macsim Nicoară. Fotografiile au fost făcute imediat după căzătura tragică a femeii, în casa din Aroneanu, de pe strada Vântu. Scările din fotografii fac legătura între mansardă (etaj), unde dormea solista, şi parter, loc în care soţul acesteia spune că se afla în momentul căderii soţiei. Culmea, şi ca o coincidenţă fără valoare juridică, este faptul că scara numără fix 13 trepte, număr care se pare că a purtat ghinion pentru mezzosoprană. Tot în poze, în partea stângă, se pot vedea acele urme de vomă pe perete de care vorbesc anchetatorii, ceea ce înseamnă că femeia fie a vomat după ce a căzut pe scări, în puţinele clipe posibile de conştienţă, fie înainte de a cădea, când urca. Nu se văd însă pe perete deloc urme de sânge, aşa cum s-a vehiculat iniţial. Însă treptele de gresie, fără protecţii la margini, abrupte, ar fi putut crea răni grave unui corp aflat în cădere. Aparent însă înălţimea mică a treptelor nu pare a explica gravitatea rănilor femeii.

Pe de altă parte, dacă presupunem că a avut loc o cădere nu prin prăbuşire şi chircire a corpului, ci una cu corpul inert, dar drept, cu faţa înainte, se poate imagina, având în vedere şi unghiul mare al scărilor, o lovitură extrem de dură, cu capul şi faţa, de muchiile neprotejate ale treptelor de jos. Toate acestea sunt însă doar presupuneri, şi doar analizele şi măsurătorile anchetatorilor vor stabili în final ce s-a întâmplat acolo. Comunicarea oficială este în acelaşi sens.

„Leziunile suferite de victimă se puteau produce prin cădere, fie accidentală, fie prin heteropropulsie. Sunt luate în calcul toate variantele. S-a deschis un dosar penal in rem sub aspectul săvârşirii comiterii infracţiunii de tentativă la omor. În funcţie de rezultate se vor dispune măsurile legale“, spune Mihaela Apostol, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunal.

A căzut cu o farfurie în mână

Reamintim că Maria Macsim a ajuns la spital luni dimineaţa în jurul orei 8, în stare critică, cu răni grave la cap, nasul rupt şi strivit, traumatisme la coloană şi picioare. Căzătura femeii ar fi avut loc duminică seara, în jurul orei 23, şi abia în jurul orei 7 dimineaţa femeia a fost transportată la spital, unde a fost operată. Cei doi soţi ar fi consumat alcool duminică seara, apoi solista a urcat la mansardă. Nu este clar dacă cei doi s-ar fi certat, însă, la ora 23, femeia ar fi căzut pe scări, cu o farfurie în mână. Soţul spune că, după căzătură, a dus-o pe un pat sperând că îşi va reveni. Abia dimineaţă şi-a dat seama că soţia este în stare gravă şi, după cum declară anchetatorilor, şi-a sunat mama, fost medic, care a venit la faţa locului, şi a sunat imediat la 112.

La internarea în Spitalul de Neurochirurgie, medicii i-au prelevat probe biologice cântăreţei, de unde a reieşit că în acel moment avea o concentraţie de 0,40 mg/l alcool pur în sânge. Însă, cel mai probabil, la ora căzăturii, alcoolemia acesteia ar fi fost mai ridicată, undeva în jurul valorii de 1 la mie: o valoare de stare de ebrietate nu foarte avansată. Aseară, la închiderea ediţiei, medicii ne-au comunicat că starea victimei se înrăutăţea de la o oră la alta.

Comentarii