De Business

Punem punctul pe știi

Preţurile petrolului au început anul în scădere. În România, carburanţii s-au scumpit!

miercuri, 02 ianuarie 2019, 09:56
2 MIN
 Preţurile petrolului au început anul în scădere. În România, carburanţii s-au scumpit!

Preţurile petrolului au început prima zi de tranzacţionare din 2019 în scădere cu circa 1%, din cauza creşterii producţiei în Statele Unite şi a îngrijorării legate de o încetinire a creşterii economiei mondiale, în urma contractării activităţilor fabricilor din China, care este cel mai mare importator de petrol din lume, transmite Reuters.

Preţul petrolului Brent cu livrare în martie era în scădere, miercuri, cu circa 1%, la 53,27 dolari pe baril, la ora 04:21 GMT (06:21 ora României), faţă de ultima închidere a tranzacţiilor din 2018. Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 0,9%, la 45,01 dolari pe baril.

Pe piaţa fizică, preţul mediu al petrolului din Dubai a fost în decembrie de 57,318 dolari pe baril, fiind la cel mai scăzut nivel după octombrie 2017, au declarat miercuri doi traderi participanţi la tranzacţii. Compania Petronas din Malaezia a stabilit preţul oficial al petrolului din această ţară la 62,79 dolari pe baril, cel mai scăzut din octombrie 2017, a anunţat miercuri compania.

Potrivit traderilor, contractele futures au scăzut din cauza anşteptărilor ca oferta să depăşească cererea, pe fondul creşterii producţiei în Statele Unite şi a îngrijorării legate de încetinirea creşterii economiei mondiale. ”Cel mai propabil am depăşit vârful acestei perioade lungi de creştere economică”, a estimat firma de consultanţă JBC Energy într-o analiză a anului 2018.

Activităţile fabricilor din Asia au încetinit în decembrie, inclusiv în China, din cauza războiului comercial dintre Statele Unite şi China şi a cererii mai mici de pe piaţa chineză, care au afectat producţia în majoritatea economiilor, sugerând un început de an dificil pentru regiunea cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din lume. Preţurile petrolului au înregistrat scădere anuală în 2018 pentru prima oară din 2015, după o evoluţie dezamăgitoare în trimestrul al patrulea.

În 2018, preţul petrolului Brent a scăzut cu aproape 20%, iar cel al petrolului WTI cu aproape 25%. Perspectivele cererii de petrol din 2019 sunt incerte, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul analiştilor, care anticipează că preţurile petrolului vor rămâne sub 70 de dolari pe baril.

Comentarii