Primăria a semnat un nou credit, cu Intesa Sanpaolo. Dobândă de 18% pentru 5 ani. Unde se duc banii

marți, 05 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Primăria a semnat un nou credit, cu Intesa Sanpaolo. Dobândă de 18% pentru 5 ani. Unde se duc banii

Primăria Iaşi a semnat un nou contract de credit. Împrumutul a fost contractat la Banca Intesa Sanpaolo România, iar fondurile vor fi utilizate pentru finanţarea unor cheltuieli în cadrul mai multor proiecte europene întârziate ale municipalităţii.

Creditul are o valoare de 8,8 milioane lei, iar costurile aferente (dobânzi) se ridică la circa 1,6 milioane lei, conform unui anunţ al municipalităţii ieşene. Criteriul de atribuire a contractului a fost preţul cel mai scăzut.

În context, amintim că, recent, Primăria a semnat un alt contract de împrumut, de data aceasta cu BCR, cu o valoare de până la 200 milioane lei: aceşti bani vor fi destinaţi exclusiv achiziţiei de combustibil în perioada sezonului rece 2023-2024. BCR a fost celălalt ofertant şi la licitaţia privind creditul destinat proiectelor UE, dar oferta Sanpaolo a fost mai bună din punct de vedere tehnic şi financiar, conform opţiunii municipalităţii.

În ceea ce priveşte cele 8,8 milioane lei, Primăria vrea să finanţeze finalizarea lucrărilor la patru proiecte europene care au întârzieri mari în implementare: modernizarea campusului şcolar de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” (5 milioane lei), reabilitarea Grădiniţei nr. 13 (2,3 milioane lei), construirea centrului social „Cicoarei” (1,2 milioane lei) şi amenajarea zonei de agrement „C.A. Rosetti” (0,3 milioane lei).

Iniţial, Primăria a estimat costurile aferente împrumutului la o sumă de 2,2 milioane lei, dar, în urma procedurii de achiziţie publică a serviciilor de creditare, nivelul acestora a scăzut la aproape 1,6 milioane lei. Costurile finale reprezintă circa 18% din valoarea totală a creditului.

Contractarea împrumutului a fost aprobată de Consiliul Local (CL) în luna septembrie, odată cu adoptarea unei decizii favorabile şi în cazul celuilalt credit de 200 milioane lei. Ambele împrumuturi au o maturitate de 5 ani.

La momentul adoptării hotărârii în plen, Primăria Iaşi a prezentat şi stadiul celor patru proiecte europene, iar cel mai avansat (un progres fizic de 60%) era în cazul investiţiei privind construirea centrului multifuncţional din zona Cicoarei (un proiect cu o valoare totală de 17,7 milioane lei). Un procent similar (circa 60%) era înregistrat şi în cazul amenajării unui parc în zona C.A. Rosetti (13,9 milioane lei). Celelalte două proiecte aveau un stadiu în execuţie de 27% (reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei cu program prelungit nr. 13, o investiţie de 11 milioane lei) şi, respectiv, 20% (modernizarea campului şcolar al Colegiului Tehnic „Gh. Asachi”, un proiect cu o valoare de 12,4 milioane lei).

Aceste proiecte au ca termen de execuţie decembrie 2023, dar, în cazul unora, acest termen va fi depăşit (au fost luate deja decizii în acest sens) în condiţiile în care investiţiile, finanţate prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, au oricum întârzieri. 

Comentarii