Primele cifre ale bugetului Iaşului pentru 2024: care sunt principalele investiţii? Cea mai mare vizează transportul local

luni, 15 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Primele cifre ale bugetului Iaşului pentru 2024: care sunt principalele investiţii? Cea mai mare vizează transportul local

Primăria Iaşi a estimat, pentru anul în curs, un buget general al municipiului de aproape 2,4 miliarde de lei. Din această sumă, o treime este dedicată dezvoltării. Ca de obicei, municipalitatea a publicat doar o formă simplificată a bugetului, pe capitole de cheltuieli, fără o detaliere pe secţiuni: la acest moment, nu este cunoscută lista completă de investiţii, dar principalele proiecte sunt cele care se află deja într-o anumită etapă de implementare.

 

Bugetul general este constituit din trei componente majore: bugetul local (1,6 miliarde lei), bugetul creditelor (285 milioane lei) şi bugetul centralizat al instituţiilor de sub autoritatea Primăriei (560 milioane lei).

În cazul bugetului local, aproape 660 milioane lei vor ajunge la Iaşi din cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, categorie de încasări care reprezintă una dintre principalele surse ale veniturilor proprii ale Primăriei. Din taxele pe proprietate, cele plătite direct de ieşeni la bugetul local, Primăria estimează încasări de peste 100 milioane lei, iar alte 31 milioane lei reprezintă impozitul pe mijloace de transport. O sumă importantă va fi obţinută de Primărie şi din concesiuni şi închirieri: peste 47 milioane lei.

 

Cum arată bugetul de dezvoltare: lista principalelor investiţii

 

Investiţiile Primăriei, inclusiv cele ale instituţiilor din subordine (spitale, şcoli şi altele) sunt estimate la circa 800 milioane lei. În această sumă sunt incluse şi investiţiile aferente creditelor contractate pentru construirea depoului Dacia (109 milioane lei) şi reabilitarea cinematografului Dacia (15 milioane lei).

Proiectul bugetului, AICI

În ceea ce priveşte fondurile europene, principalele venituri vor fi în cadrul PNRR, în condiţiile în care exerciţiul bugetar european 2021 – 2027 încă nu este lansat în totalitate, iar anul 2024 va fi un an de depunere de proiecte. Alocările PNRR în cazul Iaşului sunt estimate la peste 400 milioane lei: 136 milioane lei aferente componentei nerambursabile, iar 270 milioane lei aferente componentei de împrumut (bani care vor fi returnaţi de guvern).

Cele mai importante proiecte PNRR vizează achiziţia de tramvaie şi autobuze electrice (licitaţiile, cu o valoare de circa 240 mil. lei, sunt în curs de finalizare, dar vehiculele vor începe să fie livrate la Iaşi spre finalul anului 2025), modernizarea de şcoli (cel puţin 10 licitaţii, de circa 80 milioane lei, sunt în desfăşurare, iar altele urmează să fie lansate) şi construirea de blocuri sociale (circa 70 milioane lei).

O altă investiţie importantă, în cazul căreia vor începe lucrările în acest an, presupune reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. Dacă nu vor mai fi probleme cu această licitaţie (Primăria a fost obligată să facă o a treia evaluare a ofertelor), contractul ar trebui semnat până în primăvară. În acest caz, fondurile de 80 milioane lei sunt asigurate prin intermediul unui program naţional derulat de către guvern pentru refacerea clădirilor cu risc seismic în care funcţionează unităţi şcolare.

În ceea ce priveşte investiţiile proprii cu o oarecare amploare, cele mai avansate sunt proiectele din Bucium (contractele sunt semnate pentru şosea, pasaj şi sistemul de iluminat public, circa 60 milioane lei) şi refacerea pasajului Alexandru cel Bun (licitaţie cu câştigător stabilit, dar încă nu este semnat contractul – 70 milioane lei). O altă lucrare întârziată a Primăriei, reabilitarea parcului din faţa Teatrului Naţional, va fi, probabil, finalizată în vara acestui an, investiţia totală cifrându-se la circa 20 milioane lei.

Nu în ultimul rând, este de aşteptat ca municipalitatea să finalizeze mai multe proiecte europene care, în mod normal, trebuiau încheiate în decembrie 2023, în acest caz fiind vorba despre investiţii de câteva zeci de milioane de lei: de la amenajarea unor parcuri de mici dimensiuni pe terenuri degradate şi până la reabilitarea Spitalului de Recuperare. 

Comentarii