Primele efecte adverse după vaccinare la Iaşi. Ce au simțit zece cadre medicale

sâmbătă, 09 ianuarie 2021, 02:59
2 MIN
 Primele efecte adverse după vaccinare la Iaşi. Ce au simțit zece cadre medicale

Zece cadre medicale au prezentat efecte adverse, însă minore şi în limite normale: dureri musculare şi prurit.

Până acum, peste 4.000 de angajaţi ai reţelei sanitare ieşene s-au vaccinat împotriva infecţiei cu noul coronavirus. Oficialii speră ca procentul să crească în următoarea perioadă, mai exact, până pe 14 ianuarie, când va începe imunizarea persoanelor din centrele sociale, dar şi a celor care lucrează în domenii cu risc epidemiologic.

„Evoluţia procesului de vaccinare a persoanelor din unităţile sanitare este următoarea: până astăzi (ieri – n.r.) s-au vaccinat 4.382 de cadre medicale şi angajaţi din sectoarele auxiliare din cadrul spitalelor. Pentru perioada 8-11 ianuarie erau programate să se vaccineze 1.055 de persoane. Pentru perioada 11 – 14 ianuarie mai sunt programaţi pentru imunizare 2.200 de persoane. Apreciem că peste 60% din personalul medical va fi vaccinat până pe 15 ianuarie“, a precizat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Începând cu 15 ianuarie, DSP va începe vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani cu şi fără comorbidităţi din unităţile de asistenţă socială.

În privinţa efectelor adverse apărute după vaccinare, la nivelul judeţului au fost raportate oficial 10 cazuri, dar nu este exclus ca numărul să fie mai mare, multe cadre medicale refuzând să declare reacţiile pentru că le consideră minore.

„Efectele adverse se raportează în registrul naţional al vaccinărilor. Au fost raportate 10 astfel de situaţii la noi. Persoanele, angajate în sistemul sanitar, au raportat efecte adverse minore, cum ar fi dureri musculare post vaccinare şi prurit (mâncărime a pielii – n.r.). Trei dintre persoanele care au raportat, au prezentat simptomele la 15 minute după administrare iar celelalte după ce au părăsit unitatea de vaccinare“, a subliniat Vasile Cepoi.

Referitor la vaccinarea categoriilor de salariaţi din domeniile cu risc epimemic, conducerea DSP a subliniat că, deocamdată, se centralizează datele la nivelul fiecărei instituţii în parte.

„Suntem în etapa în care se face o estimare a persoanelor care doresc să se vaccineze. Comitetul judeţean care se ocupă de campania de vaccinare condus de prefect este cel care a solicitat tuturor instituţiilor care sunt prioritare în etapa a II-a să comunice numărul persoanelor doritoare. În momentul în care se va face această estimare, se va debloca platforma de programare la vaccinare pentru toate categoriile de personal“, a mai spus Vasile Cepoi.

Comentarii