Viaţa în condiţii de lagăr

Puteau să moară toţi patru, ori intoxicaţi, ori arşi, de la o lumânare de botez

miercuri, 15 ianuarie 2020, 02:50
2 MIN
 Puteau să moară toţi patru, ori intoxicaţi, ori arşi, de la o lumânare de botez

O familie din judeţul Iaşi s-a aflat la un pas să-şi piardă viaţa. Toţi cei patru membri ai familiei au ajuns la spital, din cauza unei intoxicaţii cu fum produs de o lumânare de botez.

 

Cei patru membri ai familiei, mama Vasilica D. De 21 de ani, bunica Elena M. de 57 de ani, şi copiii Ionuţ D. de doi ani şi Denisa D. de opt luni, locuiesc în localitatea Corneşti, judeţul Iaşi. Pentru că nu au bani, locuinţa nu este racordată la reţeaua de electricitate. Serile şi le petrec la lumina lumânării, iar încăperea unde dorm toţi cei patru este încălzită de o sobă pe lemne. Aşa s-a întâmplat şi cu o seară înainte, câd mama copiilor a aprins lumânarea de la botezul Denisei pentru a face lumină în cameră. Doar că, la un moment dat, atât mama, cât şi bunica au adormit, uitând să stingă lumânarea. Dimineaţă, toţi membri familiei s-au trezit cu dureri puternice de cap, greaţă şi vărsături. Vecinii au sunat imediat la 112, iar copiii au fost transportaţi de urgenţă la UPU a Spitalului „Sfânta Maria“, iar cele două femei, la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Medicii din Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ au spus că starea celor doi copii este bună, însă nu se cunosc date complete despre cum s-a produs intoxicaţia. „Cei doi copii sunt fraţi, au fost aduşi la noi cu simptomatologie nespecifică unei intoxicaţii, adică aveau dureri de burtă şi vărsături. Examenul paraclinic a confirmat intoxicaţia cu monoxid de carbon, iar evoluţia copiilor este favorabilă sub tratament. Au rămas internaţi în Clinica de Toxicologie, necesită supraveghere şi reevaluare“, a declarat dr. Tamara Roşu, medic-şef al UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Cele două femei se află în afara oricărui pericol, dar sub tratament şi supravegherea medicilor de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Diagnosticul de intoxicaţie cu monoxid de carbon de la lumânarea folosită la iluminat se confirmă. Familia se încălzeşte în acelaşi timp la sobă cu lemne. Dimineaţa s-au trezit cu cefalee, greaţă, vărsături. În momentul de faţă, atât mama cât şi bunica răspund la oxigenoterapie“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi. (Silvia CRAUS, Mădălina OLARIU)

Comentarii