S-a dat aprobarea: Jumbo poate începe construirea magazinului, lângă Dedeman. O nouă provocare pentru traficul din zona Bucium-Bularga

sâmbătă, 17 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 S-a dat aprobarea: Jumbo poate începe construirea magazinului, lângă Dedeman. O nouă provocare pentru traficul din zona Bucium-Bularga

Primăria a dat undă verde pentru începerea lucrărilor la magazinul Jumbo de pe bld. Socola. În acest sens, retailerul grec de jucării şi decoraţiuni interioare va reamenaja o fostă hală Iasitex, din imediata vecinătate a Dedeman. 

Refuncţionalizarea fostei hale a demarat încă din anul 2017, când Iasitex a început demersurile pentru racordarea la reţele de utilităţi, lucrările pentru branşamente (electric, gaze naturale şi apă) fiind autorizate doi ani mai târziu. Ulterior, proprietatea de 22.000 mp a fost preluată de firma Concept SRL, patronată de omul de afaceri Bogdan Gheorghiu. În final, odată ce a fost obţinută autorizaţia de construire, proprietatea va ajunge la Jumbo, aceasta fiind şi condiţia retailerului în cadrul unei înţelegeri cu investitorul local. Terenul este delimitat de bld. Socola, str. Bularga şi calea de acces (privată) aflată în continuarea str. Arapului.

 

Magazinul va fi unul dintre cele mai mari din ţară

 

Jumbo gestionează peste 80 de magazine în Grecia, Cipru, Bulgaria şi România. În ţara noastră, în prezent sunt 16 hypermarket-uri de acest fel. Magazinul de la Iaşi va fi unul dintre cele mai mari. „În ceea ce priveşte extinderea reţelei în 2022, este de aşteptat să funcţioneze un nou magazin în Grecia (aproximativ 10.000 mp) şi un magazin în Cipru (aproximativ 13.000 mp). De asemenea, spre sfârşitul anului se vor deschide două noi magazine în România, unul în oraşul Iaşi (aproximativ 16.000 de metri pătraţi) şi unul în oraşul Sibiu (aproximativ 15.000 de metri pătraţi)”, se arăta într-un raport al Jumbo de la finalul anului trecut. Ulterior, în primăvara acestui an, a apărut informaţia că retailerul şi-a revizuit planul de extindere, deschiderea magazinului de la Iaşi fiind amânată pentru anul 2023, informaţiile ZDI fiind că decizia a fost luată în contextul întârzierii emiterii autorizaţiei de construire. „Amenajare spaţiu comercial şi parcaje în spaţii existente, amplasare mijloace publicitare, împrejmuire proprietate, demolare anexe, realizare accese”, este obiectul proiectului autorizat la Iaşi.

În zona de construire a noului magazin au fost amenajate alte două hypermarketuri: Dedeman şi Lidl, Jumbo fiind în continuarea magazinului de materiale de construcţii, spre str. Bularga. În vecinătatea nordică a acestor obiective va fi construit complexul imobiliar Everland, o investiţie de aproape 100 milioane euro cu imobile de până la 20 de etaje. Investitorul acestui ansamblu (Agroland) deţine proprietatea căii de acces care este în continuarea str. Arapului, fiind acordat drept de servitute.

 

Acces din str. Bularga şi bld. Socola

 

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, autorizaţia de construire pentru magazinul Jumbo a fost emisă în urmă cu aproximativ zece zile. Întrebat ieri pe această temă, purtătorul de cuvânt al municipalităţii Sebastian Buraga a confirmat emiterea actului de avizare. „În cuprinsul documentaţiei tehnice aferente autorizaţiei de contruire sunt prevăzute şi autorizate accesuri atât din str. Bularga, cât şi din bld. Socola. Astfel, a fost creat în incinta complexului un flux de circulaţie suplimentar, scopul urmărit fiind cel al fluidizării traficului generat de acest obiectiv”, a declarat Sebastian Buraga. Rămâne de văzut modul în care va fi organizat accesul dinspre bld. Socola, în condiţiile în care zona are deja probleme de trafic din cauza supraaglomerării circulaţiei rutiere.

Comentarii