S-a emis autorizaţia pentru refacerea cinema Tineretului. Sală de spectacol şi galerie de artă, după modelul de acum un secol

marți, 30 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 S-a emis autorizaţia pentru refacerea cinema Tineretului. Sală de spectacol şi galerie de artă, după modelul de acum un secol

Primăria a eliberat autorizaţia pentru lucrările de reabilitare a fostului cinema Tineretului. Proiectul ar urma să fie demarat în acest an, după ce va fi organizată o licitaţie.

„Lucrările propuse presupun consolidarea, restaurarea şi revitalizarea spaţiului interior şi exterior, reabilitarea expresiei arhitecturale a imobilului într-o ipostază cât mai apropiată de imaginea originală, din primul deceniu al secolului XX. Se propune dezafectarea anexelor C2,C3 şi C4 existente pe amplasament şi desfacerea pereţilor interiori, a scărilor, a acoperişului şi a planşeelor interioare”, se arată în autorizaţia emisă recent de municipalitate.

Regimul de înălţime al clădirii va fi parter şi un etaj, iar aria desfăşurată a imobilului va trece de 1.000 mp. Clădirea este administrată de Ateneul Naţional din Iaşi, la fel ca în cazul celorlalte foste cinematografe (Dacia, Victoria şi Republica).

La finalul anului trecut, Primăria anunţa că există fonduri pentru refacerea fostului cinema Tineretului, valoarea investiţiei ridicându-se la câteva milioane de euro. Intenţia instituţiei este ca imobilul să fie refăcut după planul arhitectural al clădirii din perioada interbelică.

Noua clădire va găzdui o sală multifuncţională de cinema, spectacole şi concerte, alături de o galerie de artă. Proiectul de reabilitare a fostului cinema a fost lansat în 2021, dar proiectarea şi pregătirea investiţiei au fost făcute cu întârziere.

Fostul cinematograf a funcţionat pe strada Lăpuşneanu în locul Berăriei Bragadiru de la sfârşitul ultimului Război Mondial până în primăvara lui 1994. Lăsată în paragină, clădirea a fost ocupată de oamenii străzii şi devastată, iar un incendiu produs aici pe 1 noiembrie 2014 a transformat-o într-o ruină. Primăria a preluat clădirea în 2017. 

Comentarii