S-a semnat contractul pentru proiectarea SRU. Cine a luat potul de 39 milioane lei?

joi, 30 decembrie 2021, 02:59
2 MIN
 S-a semnat contractul pentru proiectarea SRU. Cine a luat potul de 39 milioane lei?

După cum a relatat "Ziarul de Iaşi", un grup de firme având ca lider compania italiană de la "Studio Altieri" a luat potul de 39 de milioane de lei. În 2023 ar putea fi lansată licitaţia pentru execuţia Spitalului Regional de Urgenţă.

Contractul de proiectare a lucrărilor în cazul Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi a fost semnat la doi ani de la lansarea licitaţiei. Anunţul l-a făcut ieri vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Marius Dangă. "Ce veste bună am primit acum: contractul de proiectare a SRU Iaşi a fost semnat de ambele părţi!", a spus oficialul.

Câştigătorul licitaţiei este o asociere de firme condusă de compania italiană Studio Altieri, aşa cum a anunţat recent "Ziarul de Iaşi", iar valoarea contractului se ridică la 39 milioane lei, fără TVA. Asocierea cuprinde şase firme: trei din Italia şi celelalte trei din România.

În portofoliul liderului asocierii (Studio Altieri) sunt nominalizate proiecte similare în ţări precum Turcia, Egipt, Rusia, Serbia, Arabia Saudită, Kuwait, Libia, Oman, Emiratele Arabe Unite sau Italia. De exemplu, în Turcia, firma este implicată în proiectul privind construirea unui campus medical în Etlik (provincia Ankara): o investiţie de amploare, realizată în parteneriat public-privat, care vizează amenajarea mai multor spitale care însumează peste 3.500 de paturi.

Alte proiecte de unităţi spitaliceşti în care a fost/este implicată compania sunt implementate în Sankt Petersburg (580 paturi), Shuwaikh (780 paturi, Kuwait), Suwaiq (300 paturi, Oman), dar mai ales în Italia: Milano (550 paturi), Bassano del Grappa (837 paturi) sau în regiunea Toscana (patru unităţi care însumează peste 1.700 paturi).

Partenerii italieni ai firmei Studio Altieri sunt Steam şi Italconsult, ambele firme având, de asemenea, o experienţă bogată în proiecte de infrastructură. Din România, parte din asociere sunt Proiect Consulting (Bucureşti), Rheinbrucke (Timişoara) şi K-Box Construction Design (Bucureşti).

Licitaţia pentru proiectarea lucrărilor la SRU Iaşi a fost lansată în decembrie 2019. Asocierea are ca termen un an să predea documentaţiile tehnice şi, ulterior, în 2023, poate fi lansată licitaţia de execuţie a lucrărilor în condiţiile în care SRU are finanţarea asigurată de la Comisia Europeană (fonduri nerambursabile) şi Guvern (un credit de la Banca Europeană de Investiţii). În total, valoarea proiectului de construire a spitalului regional este estimată la aproape 500 milioane euro.

Unitatea spitalicească va avea 850 de paturi şi va fi construită în zona Moara de Vânt pe un teren pus la dispoziţie de către Primăria Iaşi încă din anul 2016.

Comentarii