Salarii grase la Poliţia Locală. O instituţie zguduită de scandaluri își ține șefii pe picior mare

luni, 04 aprilie 2022, 02:02
4 MIN
 Salarii grase la Poliţia Locală. O instituţie zguduită de scandaluri își ține șefii pe picior mare

Directorul Liviu Zanfirescu şi adjunctul Georgel Grumeza au salarii de bază de 16.600 de lei. Și un şef de birou are 11.500 de lei. 95% din bugetul Poliţiei Locale se consumă pe salarii.

Veniturile salariale ale poliţiştilor locali au crescut substanţial în ultimii ani. În afara salariilor de bază, poliţiştii beneficiază de sporuri, normă de hrană şi alte drepturi salariale în bani. După scandalul ruşinos în care instituţia a fost implicată în vremea fostului primar Gheorghe Nichita, când poliţiştii urmăreau amante, în mandatul actualului primar Mihai Chirica se concretizează altul: haosul din urbanismul local a fost girat de unii dintre angajaţii Poliţiei. Efectele încep să apară: procurorii au declanşat anchete în care cercetează infracţiuni care ar fi fost săvârşite de unii poliţişti, inclusiv persoane cu funcţii de conducere. Pentru anul în curs, Poliţia Locală poate avea până la un număr maxim de 362 angajaţi, iar salariul mediu de bază trece pragul de 7.800 lei/lună.

Care sunt salariile poliţiştilor locali

Cele mai mari salarii de bază din cadrul instituţiei se ridică la peste 16.600 lei, un astfel de venit lunar având şefii instituţiei: Liviu Zanfirescu (director general) şi Georgel Grumeza (director adjunct). Urmează în top şefii de serviciu, cu un salar de bază mediu în jur de 12.300 lei, în timp ce şefii de birou au un venit în jur de 11.500 lei. Acestea sunt cele mai mari salarii din instituţie cu precizarea că, la acest venit, se adaugă sporuri şi alte drepturi pentru ca, ulterior, din suma totală să fie achitate taxele către stat, rezultând astfel salariul net al angajatului. Salarii de bază mari mai sunt în cazul consilierilor cu grad profesional superior: peste 9.000 lei.

În afară de sporuri şi norma de hrană, salariul de bază al unor consilieri (cei care activează în control financiar-preventiv) creşte cu 10%, iar persoanele cu handicap beneficiază de o majorare de 15%. Consilierii cu grad principal au un salariu de bază în jur de 7.500 lei, iar cei cu grad de asistent în jur de 5.500 lei. Un referent porneşte de la un salariu de bază de 3.000 lei şi poate ajunge până la 7.600 lei, în funcţie de gradul profesional şi vechime.

Aceste criterii se aplică şi în cazul poliţiştilor locali care ies "la stradă": un poliţişt debutant începe de la o sumă de 2.800 lei şi poate ajunge până la 7.700 lei.

În ceea ce priveşte salariul net, ne putem face o idee despre cuantumul acestuia consultând declaraţia de avere a poliţiştilor. În prezent, sunt disponibile declaraţiile aferente veniturilor din anul 2020. De exemplu, Liviu Zanfirescu a încasat lunar, în medie, circa 11.500 lei în 2020 în urma desfăşurării activităţii de conducător al instituţiei. Însă, venitul acestuia lunar aproape s-a dublat în 2020 în contextul în care a încasat şi pensie de la stat – Zanfirescu a preluat şefia Poliţiei Locale din 2018, anterior el aflându-se pentru o perioadă şi la conducerea IPJ.

În ceea ce priveşte salariul net al unui poliţişt local, un agent care, în 2020, lucra la siguranţa circulaţiei încasa lunar un salariu net de aproape 4.100 lei la care se adăuga norma de hrană (circa 1.000 lei), rezultând un venit net de peste 5.000 lei.

La ordine publică, un salariu net era de peste 3.200 lei, similar cu cel de la serviciul de control urbanism (fără normă de hrană şi alte sporuri).

Ce sume de bani cheltuieşte Poliţia Locală într-un an

Pentru anul în curs, Poliţia Locală are un buget estimat de circa 36 milioane lei, o creştere de circa 25% faţă de anul trecut. În primele două luni ale anului, instituţia a cheltuit aproape 5 milioane lei, potrivit raportului de execuţie bugetară. Din această sumă, 3,9 milioane lei au reprezentat salariile de bază ale angajaţilor. Dar, la aceste cheltuieli s-au adăugat: norma de hrană (609.000 lei), sporuri (144.000 lei), alte drepturi salariale în bani (55.000 lei) şi contribuţia asiguratorie pentru muncă (92.000 lei). Astfel, fondurile de natură salarială au ajuns, în cele două luni, la circa 4,8 milioane lei, ceea ce reprezintă 97% din totalul cheltuielilor. La nivelul anului trecut, cheltuielile Poliţiei Locale au fost de aproape 29 milioane lei, iar 95% au fost cheltuieli de natură salarială (pondere estimată şi pe anul în curs), conform execuţiei bugetare. Suplimentar faţă de totalul salariilor de bază (22 mil. lei), cheltuielile legate de norma de hrană, sporuri şi alte drepturi au fost de 4,7 milioane lei.

Comentarii