Salvați de CCR. Inculpați sau condamnați definitiv, scăpați de închisoare pe ușa din spate

duminică, 21 august 2022, 17:36
2 MIN
 Salvați de CCR. Inculpați sau condamnați definitiv, scăpați de închisoare pe ușa din spate

Mulți condamnați definitiv au fost eliberați din închisori înainte de termen în urma unor decizii ale Curții Constituționale, scrie Europa Liberă. Un fost viceguvernator al BNR, un patron de club de fotbal, un poștaș care a furat banii clienților, cinci proxeneți, cu toții așteaptă toamna să vadă cum se va aplica legea.

Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în octombrie 2020, în dosarul numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Administraţiei Deltei Dunării. Fostul demnitar A efectuat un an și zece luni din pedeapsa de cinci ani.

Pretextul invocat de CCR

Prin decizia amintită, CCR a stabilit că România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 și 26 mai 2022, când CCR a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional.

În consecință, condamnații au început să calculeze dacă nu cumva faptele lor s-au prescris și cer să fie puși în libertate.

Este și cazul lui Adrian Mititelu, fostul finanțator al FC U Craiova 1948, care a fost eliberat in iulie 2022 din închisoare, unde ispășea o pedeapsă pentru fraudă fiscală. Pe 5 noiembrie 2020, Mititelu a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, în cazul transferului lui Mihai Costea la Steaua, în 2011. Patronul FC U Craiova 1948 a executat 20 de luni din cei 3 ani de închisoare fiind eliberat în urma hotărârii CCR.

Eliberat după 6 luni

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, a fost condamnat, în iunie 2018, la 4 ani închisoare cu executare pentru trafic de influență. Pedeapsa a fost suspendată după 6 luni de detenție de instanța supremă după ce Curtea Constituțională a decis, în noiembrie 2018, cu privire la nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ.

Citește articolul integral pe Europa Liberă

Comentarii