Săriţi, hoţul! La strigătul de ajutor al bătrânului jefuit de pensie a sărit chiar mama tâlharului. 3 ani şi 4 luni de puşcărie

vineri, 17 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 Săriţi, hoţul! La strigătul de ajutor al bătrânului jefuit de pensie a sărit chiar mama tâlharului. 3 ani şi 4 luni de puşcărie

Un bătrân din Comarna, orb şi aproape nonagenar a fost tâlhărit în propria casă, ziua în amiaza mare, de un consătean care ştia că luase pensia. După ce a scăpat din mâinile tâlharului, bătrânul a încercat să fugă după el, strigând, ceea ce a atras atenţia sătenilor. Tâlharul a fost identificat şi reţinut în scurt timp, cu contribuţia chiar a mamei sale.

Faptele s-au petrecut în după-amiaza zilei de 7 august 2020. Orb de mai bine de un deceniu şi în vârstă la acea dată de 87 de ani, Anghel C. era îngrijit şi ajutat în gospodărie de către nepoata sa şi de către mama celui care avea să-l jefuiască. În urmă cu câteva zile, bătrânul încasase pensia de stat, de 1.000 de lei, şi cea de handicap, de 2.050 de lei.

Ca de obicei, pusese banii în două batiste pe care le-a pus în buzunarul din spate al pantalonilor pe care îi purta pe sub altă pereche de pantaloni. În total, avea asupra lui 3.270 de lei. Bătrânul se odihnea, când a auzit uşa casei scârţâind, L-a recunoscut după voce pe Daniel Bajboi, care i-a cerut să-i arate câţi bani a luat pensie.

Bătrânul a refuzat, iar Bajboi i-a prins mâinile la spate şi a început să-l pipăie în zona buzunarelor. A simţit una dintre batiste, a băgat mâna pe sub prima pereche de pantaloni purtată de bătrân şi a scos-o, ieşind apoi în curte. Anghel C. s-a luat după el şi a început să ţipe să-i dea banii înapoi.

Bajboi l-a bruscat şi l-a întins peste masa din curte. I-a tras jos prima pereche de pantaloni şi a scotocit mai departe, găsind şi a doua batistă.

Strigătele bătrânului au fost auzite de un sătean care se întorcea cu apă de la fântână, şi care l-a văzut pe Bajboi ieşind din curtea lui Anghel C. Săteanul s-a dus direct la locuinţa mamei lui Bajboi, căreia i-a spus cele întâmplate.

Femeia a mers imediat la casa bătrânului, care i-a confirmat faptele. Apoi, însoţită de nepoata bătrânului, au plecat în căutarea lui Bajboi, pe care l-au găsit în apropierea şcolii gimnaziale Comarna. Interpelat de mama sa, Bajboi a spus iniţial că nu a furat nimic. La scurt timp însă, şi-a făcut apariţia nepotul femeii, care îl văzuse pe Bajboi ascunzând ceva sub o piatră.

Căutase acolo şi recuperase 283 de lei. Ulterior, au intrat pe fir şi poliţiştii.

În cursul urmăririi penale, Bajboi nu a dat declaraţii. A făcut-o însă în faţa judecătorului de cameră preliminară. Aici a spus că bătrânul îl invitase în curte şi îi dăduse o batistă cu bani pentru a o desface şi a lua banii necesari cumpărării unei sticle de vin.

Bajboi luase batista şi mersese la barul din sat, de unde îşi cumpărase bere şi ţigări, fără a număra banii. Ar fi intenţionat ca, în drum spre casă, să oprească la Anghel C. pentru a-i da restul. În timpul judecăţii propriu-zise totuşi, şi-a recunoscut fapta, aşa cum fusese comisă. A beneficiat astfel de o pedeapsă redusă.

Nu a scăpat însă de închisoare. La 43 de ani, Bajboi mai fusese condamnat pentru 8 infracţiuni de violare de domiciliu, 12 furturi şi o tâlhărie, fiind liberat condiţionat în 2017. Termenul de reabilitare se împlinise, aşa că judecătorii nu l-au considerat recidivist, chiar dacă după liberare mai fusese condamnat de trei ori, dar în Marea Britanie, pentru furt, şi încă o dată pentru lovire.

Totuşi, magistraţii au luat în calcul comportamentul din timpul anchetei, faptul că, deşi avea trei copii în întreţinere, nu se obosise să-şi caute un loc de muncă stabil, ca şi agresivitatea manifestată în timpul tâlhăriei.

„Pe lângă prejudiciul material suferit de persoana vătămată, trebuie avute în vedere şi urmările ce vizează integritatea fizică a acesteia, inculpatul exercitând asupra sa acte de violenţă care, deşi nu au avut o intensitate deosebită, i-au cauzat persoanei vătămate suferinţe fizice, punând, totodată, în pericol şi libertatea psihică a acesteia, comportamentul inculpatului fiind de natură a-i produce o stare de temere, având în vedere situaţia particulară a persoanei vătămate, care are o vârstă foarte înaintată şi este nevăzătoare, fiind evident că persoana vătămată nu dispune de forţa necesară pentru a se apăra în faţa potenţialelor agresiuni”, au precizat judecătorii.

Aceştia l-au condamnat pe Bajboi la 3 ani şi 4 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Sentinţa a fost contestată de Bajboi, Curtea de Apel stabilind un nou termen de judecată la începutul lunii martie. 

Comentarii