Semenya a pierdut procesul la TAS

joi, 02 mai 2019, 01:43
3 MIN
 Semenya a pierdut procesul la TAS

Atleta sud-africană cu exces de testosteron a contestat regula stabilită de IAAF privind de reducerea nivelului hormonal pentru a concura în probele feminine

 

 

 

 

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) stabilită de IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional. TAS a explicat, într-un comunicat, că a “respins cele două solicitări de arbitraj, estimând că atleta Caster Semenya şi ASA nu sunt în măsură să stabilească faptul că regula DDS este “invalidă”.

TAS a stabilit că regula DDS este discriminatorie, dar că, pe baza probelor aduse de părţi în cursul procedurii, o astfel de discriminare constituie un mijloc necesar, rezonabil şi proporţional pentru a atinge obiectivul propus de IAAF, de a conserva integritatea atletismului feminin în cadrul anumitor discipline (de la 400 de metri la o milă)”, se mai arată în comunicatul tribunalului de la Lausanne. Cu toate acestea, într-un text de 165 de pagini, TAS a exprimat “serioase preocupări cu privire la viitoarea aplicare practică a acestui regulament DDS”.

Aceste rezerve au fost rezumate în comunicat şi privesc în mod particular următoarele probleme: dificultatea de a aplica un principiu al răspunderii obiective prin stabilirea unui prag al nivelului de testosteron ce trebuie respectat şi consecinţele eventuale în caz de depăşire temporară şi involuntară a acestei limite; dificultatea de a demonstra un adevărat avantaj atletic în cazul sportivelor supuse regulamentului DDS, la cursele pe distanţele de 1.500 de metri şi o milă; eventualele efecte secundare ale tratamentului hormonal (prin administrarea de contraceptive pe cale orală), care ar putea demonstra ulterior în cazul unor anumite sportive că sunt în imposibilitatea practică de a se supune regulamentului DDS. Decizia TAS poate fi atacată al Tribunalul federal elveţian în termen de 30 de zile.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.  Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

Semenya a câştigat titlul mondial la Berlin, în 2009, în proba de 800 de metri, iar apoi a fost supusă unor teste cu privire la identitatea sa sexuală. Până în iulie 2010, ea s-a retras din competiţiile internaţionale. În 2015, IAAF a impus ca atletele cu nivel ridicat de testosteron să obţină permisiunea medicilor înainte de concurs, dar această regulă a fost suspendată de TAS în 2016, pe o durată de doi ani.

Caster Semenya, în vârstă de 28 de ani, a cucerit medalia de argint la JO de la Londra, din 2012, în proba de 800 de metri, dar a devenit campioană olimpică după ce câştigătoarea probei, rusoaica Maria Savinova, a recunoscut că s-a dopat. Atleta sud-africană a luat aurul olmpic la 800 de metri şi la Rio de Janeiro, patru ani mai târziu. 

Comentarii