Spectacol cu ocazia aniversării a 50 de ani de teatru ai actriţei Mihaela Arsenescu Werner

vineri, 18 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN

Un nou proiect va fi lansat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, cu ocazia aniversării a 50 de ani de teatru ai actriţei Mihaela Arsenescu Werner: „În plină glorie”, de Peter Quilter. Premiera are loc sâmbătă, 19 noiembrie 2022, începând cu ora 18:00, la Naţionalul ieşean. Regia îi aparţine Irinei Popescu-Boieru, care a dorit să marcheze cei 50 de ani de teatru prin acest proiect.

„Ocazia de a interpreta partituri importante şi colaborarea fructuoasă cu un regizor experimentat care-ţi cunoaşte potenţialul şi ştie să te pună în valoare. Este şi cazul Irinei Popescu-Boieru, care mi-a oferit roluri de primă mărime în spectacole memorabile, longevive, care mi-au adus premii şi aprecierea constantă a publicului: Beatrice în Efectul razelor gamma asupra anemonelor, Elisabeta I, Doamna Ignazia în Astă-seară se improvizează, Eliza Orban în Joc de pisici, Maude din Harold şi Maude”, mărturiseşte actriţa Mihaela Arsenescu Werner.

Este o comedie inspirată din viaţa cântăreţei Florence Foster Jenkins, interpretată de Mihaela Arsenescu Werner, societar al Teatrului Naţional Iaşi. Alături de ea, în distribuţie, vor fi mari actori ai Naţionalului ieşean: Radu Ghilaş, Adi Carauleanu, Georgeta Burdujan, Catinca Tudose, Haruna Condurache. Scenografia spectacolului este creată de Axenti Marfa. Oana Sandu s-a implicat în mişcarea scenică, iar Diana Roman, în pregătirea muzicală.

„Chiar dacă piesa e o comedie, personajul său e dramatic. Chiar tragic. Dar oare numai averea şi puterile ce decurg din ea au făcut din Florence Jenkins o falsă stea? Să fie aceasta singura explicaţie pentru lipsa de curaj a celor din jur de a-i spune tristul adevăr? Mi-o imaginez pe această fiinţă stranie, ca de pe altă planetă, înzestrată cu un farmec nespus, cu o feminitate iradiantă, cu o generozitate lipsită de aroganţă şi un infantilism dezarmant. Înconjurată de profitori care, în felul lor, o adoră, Florence este simbolul îndrăznelii fără temei şi al nereuşitei sclipitoare”, spune Irina Popescu-Boieru, regizoarea noii producţii.

Piesa lui Quilter spune povestea reală a celebrei Florence Foster Jenkins, o femeie bogată din New York-ul anilor ʹ40, care visează la celebritate şi aspiră la statutul de cântăreaţă de operă, în ciuda lipsei talentului. Ea intră în istoria muzicii ca „cea mai proastă soprană din lume”. Piesa a fost nominalizată la Premiul Laurence Olivier – Cea mai bună piesă (2005).

Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe: 20, 28 noiembrie şi 3 decembrie.

Comentarii