Surpriză în alegerea candidatului USR la Primărie. Luptele din filiala ieşeană, tranşate la Bucureşti

marți, 14 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Surpriză în alegerea candidatului USR la Primărie. Luptele din filiala ieşeană, tranşate la Bucureşti

Conducerea centrală a USR va tranşa conflictul din filiala ieşeană cu privire la desemnarea candidatului la Primărie. Potrivit unor surse consultate de „Ziarul de Iaşi”, o decizie a biroului naţional este aşteptată în cursul acestei săptămâni. Aceleaşi surse ne-au precizat că, cel mai probabil, hotărârea biroului local de acum mai bine de o săptămână va fi anulată. 

La începutul săptămânii trecute, conducerea organizaţiei municipale anunţa că desemnarea candidatului va fi făcută la mijlocul lunii martie prin votul tuturor membrilor. Amintim că în cursa internă s-au înscris trei candidaţi: Marius Bodea (senator), Cosette Chichirău (deputat) şi Răzvan Timofciuc (consilier local). Ultimii doi au acuzat un mod netransparent de a decide candidatul şi în afara cadrului stabilit la nivel central, ca urmare a hotărârii biroului local.

Vor fi minimum două sondaje

Sursele ZDI spun că, în acest an, vor fi organizate două sondaje: unul în primăvară, iar celălalt în toamnă. În baza acestor cercetări sociologice va fi desemnat, ulterior, candidatul, decizie care ar putea veni, cel mai târziu, la începutul anului 2024. „A intervenit conducerea centrală în urma sesizărilor depuse de Cosette Chichirău. Încă nu este luată o decizie, dar aceasta poate veni chiar săptămâna aceasta. Cert este că Iaşul nu poate face excepţie faţă de celelalte mari oraşe ale ţării, iar candidatul va fi desemnat în urma sondajelor”, au spus sursele ZDI.

Între sondaje, filiala ieşeană va trece printr-o nouă serie de „tulburări” interne: în vară vor fi organizate alegeri atât pentru organizaţia municipală, cât şi cea judeţeană. Actualul lider, Ştefan Tănase, a îndeplinit un rol formal în ultimii doi ani în fruntea filialei judeţene după ce a fost susţinut de Cosette Chichirău pentru această funcţie. Între timp, surse ZDI spun că Tănase a pierdut sprijinul tuturor liderilor din organizaţie, având în vedere şi faptul că activitatea lui politică a fost inexistentă, iar singurul moment în care s-a făcut remarcat a fost cel în care partidul l-a desemnat subprefect, funcţie pierdută după ce USR a ieşit de la guvernare.

Chichirău şi Havârneanu îşi dispută şefia filialei

La acest moment, surse ZDI spun că pentru funcţia de preşedinte al filialei se vor confrunta deputaţii Cosette Chichirău şi Filip Havârneanu. În timp ce Chichirău vrea să-şi asigure candidatura la Primăria Iaşi, Havârneanu speră ca, prin controlul filialei, să obţină un nou mandat de parlamentar. Amintim că Havârneanu este aliat de facto cu Marius Bodea, pe care îl susţine pentru a obţine statutul de candidat USR la funcţia de primar.

În context, în filială au început acuze de o parte şi de cealaltă că fiecare tabără încearcă să câştige viitoarele alegeri prin aducerea în organizaţie a unor apropiaţi. USR are cei mai mulţi parlamentari la Iaşi (trei deputaţi şi doi senatori) şi este a doua forţă politică la nivel local, după PNL, cu opt consilieri locali. Un al 9-lea consilier, Cezar Baciu, a fost exclus din USR în mai 2021, după ce acesta s-a aliat cu liberalii pentru a asigura „un vot de aur” în plen, iar, ca răsplată, a primit un post de viceprimar. În mod normal, odată cu excluderea din USR, Baciu trebuia să-şi piardă şi mandatul de consilier (şi, implicit, pe cel de viceprimar), dar acesta a contestat decizia în instanţă şi, prin tot felul de tertipuri, este întârziată o hotărâre definitivă, în condiţiile în care, judecătorii de la Tribunalul Iaşi au confirmat că hotărârea de excludere a fost una validă.

Cititi si: USR Iaşi a intrat în febra alegerilor interne. Care sunt taberele şi protagoniştii? Ce funcţii vrea fiecare?

Comentarii