Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tot mai mulţi ieşeni trec prin aeroport

GALERIE
Aeroportul Iasi
  • Aeroportul Iasi
- +

Aerogara ieşeană a avut în primul semestru cea mai mare creştere de pasageri după Bucureşti, comparativ cu anul trecut. Totuşi, până acum nu a fost anunţată nicio cursă nouă de pe Aeroportul Iaşi.

 

Aeroportul Internaţional Iaşi a marcat deja un record în prima parte a acestui an: 617.009 pasageri au trecut prin terminalele sale până în iunie inclusiv. Anul trecut, în primul semestru, trecuseră 528.469 de pasageri, cu peste 17.000 mai mulţi decât în prima jumătate a lui 2017. Creşterea din 2019 se datorează în primul rând curselor Wizzair introduse în iulie 2018. Dintre cele şapte noi destinaţii, două au dispărut pe parcurs, cea mai importantă fiind, incontestabil, Salonicul - după cum a afirmat şi directorul general al aerogării ieşene. „Suntem în anul în care curse noi pe Aeroportul Iaşi sunt doar cele de vară, chartere pe perioada de vacanţă. Şi totuşi creşterea este importantă tocmai pentru că Iaşul arată şi poate ca această creştere să ajungă aşa cum noi am estimat-o, la peste 4 milioane de pasageri în 2030. Dacă se vor face investiţiile de care discutăm în acest aeroport“, spunea, deunăzi, Cătălin Bulgariu, directorul regiei. El a prognozat şi depăşirea mai devreme, respectiv în septembrie, a pragului de un milion de călători din acest an. În ceea ce priveşte numărul de zboruri, şeful Aeroportului a menţionat că se poartă discuţii pentru destinaţii noi şi că operatorii aerieni le vor anunţa atunci când vor deveni certe.

Tendinţa de creştere a numărului celor care călătoresc cu avionul este vizibilă în toate aeroporturile româneşti. Cu o excepţie, cel din Timişoara, pe care directorul aerogării ieşene speră încă de anul trecut să-l depăşească la acest capitol. Aproape dublu ca număr de călători este Aeroportul clujean „Avram Iancu“: 1,33 milioane de pasageri în prima jumătate a acestui an. Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Aeroporturilor din România, Sibiul a atras cu 80.000 de pasageri mai mulţi decât anul trecut, asta însemnând o creştere a traficului de peste 30 la sută.

Cât priveşte celelalte două aeroporturi din Moldova, Bacăul a rămas practic constant, 212.333 pasageri faţă de 207.689 în primul semestru din 2018, însă Suceava şi-a dublat traficul comparativ cu 2017: 190.792 de pasageri în ianuarie-iunie 2019 faţă de 97.524, în acelaşi interval din 2017. Cu excepţia Craiovei (241.051 de pasageri până în iunie), celelalte aeroporturi din ţară au un trafic anual mai mic de 150.000 de pasageri.

Cât priveşte numărul mişcărilor aeronavelor - adică decolările şi aterizările - Iaşul pierde două locuri în clasament. După Otopeni, 59.037 de astfel de mişcări, se situează Tuzla 15.289), aerodrom utilitar de pe care se operează zboruri inclusiv spre platformele petroliere din Marea Neagră. Băneasa, aeroport închis pentru avioanele mari de către proprietarii de vile construite în jurul pistei, funcţionează cu chartere: locul 4, după Cluj, cu 10.656 de mişcări. În prima jumătate a anului, Timişoara a avut 8093 de decolări şi aterizări, iar Iaşul, 6044. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri