Trei copii ucraineni preluaţi din Vama Sculeni şi trimişi cu avionul la Torino

luni, 21 martie 2022, 02:50
1 MIN
 Trei copii ucraineni preluaţi din Vama Sculeni şi trimişi cu avionul la Torino

Trei copii ucraineni, care prezentau afecţiuni de natură oncologică, au fost transportaţi ieri la un spital din Torino. Doi dintre ei au fost preluaţi de la Vama Sculeni de un echipaj SMURD Iaşi, unul dintre ei urmând să suporte o operaţie de transplant. 

"Am fost solicitaţi pentru preluarea a doi copii din Vama Sculeni aduşi de ambulanţa din Republica Moldova, doi copii din Ucraina, din Odesa. Este vorba de o fetiţă de şapte luni cu o afecţiune hepatică congenitală şi un băieţel de doi ani cu o tumoră abdominală. În cazul fetiţei, care face parte din tripleţi, urmează să se realizeze un transplant. Ambii au fost duşi la Aeroportul din Iaşi unde un avion din Italia cu echipaj medical de acolo i-a preluat pentru a-i interna în centrul medical de la Torino unde se fac în mod tradiţional intervenţii de chirurgie oncologică şi de transplant pentru bebeluşi şi copii de vârstă mică. Este un model de colaborare de data asta Ucraina- Republica Moldova- România- Italia", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoesu, coordonator SMURD Iaşi.

Ulterior transportului s-a alăturat şi o fetiţă tot din Ucraina de 14 zile, şi ea cu o afecţiune oncologică şi care se afla internată la Spitalul Sfânta Maria. Acesta este a doua intervenţie SMURD în ultima săptămână, în care sunt transportaţi copii ucraineni, cu probleme medicale grave. În urmă cu şapte zile, alţi doi bebeluşi au fost preluaţi de SMURD Iaşi de la Vama Siret şi transportaţi la spitale din ţară pentru a fi trataţi. 

Comentarii