Sentinţe judecătoreşti luate în bătaie de joc de primar şi consilierii locali

Un caz revoltător de încălcare a dreptului de proprietate. Legea calcată în picioare

luni, 01 noiembrie 2021, 02:50
4 MIN
 Un caz revoltător de încălcare a dreptului de proprietate. Legea calcată în picioare

La mai bine de 60 de ani de când a început colectivizarea, autorităţile continuă să ţină cu dinţii de pământurile luate cu japca de la oameni. Deşi, atunci, totul se făcea peste noapte, astăzi, pădurile şi păşunile se întorc în proprietatea familiilor jefuite abia după zeci de ani în care din ce în ce mai puţinii foşti proprietari şi mai degrabă urmaşi ai lor sunt purtaţi pe drumuri de instituţii ale statului. 

Este şi cazul soţilor Oproiu, care duc încă din 2001 un război obositor cu Primăria Ţibana şi, cu toate că în câteva rânduri au fost cât pe ce să obţină titlul de proprietate, mereu a intervenit câte ceva.

Demersurile iniţiate de familia Oproiu au vizat retrocedarea a 87 de hectare de pădure – pentru care a fost nevoie de 12 ani de confruntări cu Direcţia Silvică – şi a 48 de hectare de păşune, pe care primarul comunei Ţibana încearcă acum să le dosească de hotărârile judecătoreşti date în favoarea solicitanţilor.

Parcursul acestui caz este unul ieşit din comun, de la începerea acţiunilor de revendicare şi până în prezent, când nici cu executorii la uşă primarul şi consilierii nu acceptă în ruptul capului să pună în aplicare hotărârea instanţei.

În toamna anului 2012, când semnarea titlului de proprietate era iminentă, prefectul de atunci punea în vedere primarului nou-ales, pe atunci, Gheorghe Rotaru să îndeplinească ultima formalitate: să parafeze actele pe baza cărora prefectul să semneze mult râvnitul act de proprietate.

Tot atunci, Instituţia Prefectului a trimis o adresă şi către APIA, prin care proprietarii virtuali ai terenului puteau să solicite subvenţii. Ceea ce au şi făcut. Doar că titlul nu a mai venit nici până în ziua de azi, iar soţii Oproiu au trebuit să înapoieze banii.

CITESTE SI: Caz uluitor cu 87 ha de pădure. 12 ani au fost purtați pe drumuri, apoi li s-au cerut bani 

Între timp, ei au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive de retrocedare a terenului pe vechiul amplasament. Ba chiar au pus sentinţele în executare, obţinând şi despăgubiri de la Primăria Ţibana în sumă de 20 de mii de lei. Bani care vor veni de la săteni, nu din buzunarele celor care se împotrivesc retrocedării păşunii.

Nici primarul nu a stat cu mâinile-n sân: printr-o decizie, a trecut terenul respectiv în domeniul public al comunei, ca islaz comunal. Vineri, Gheorghe Rotaru ne-a declarat că este în favoarea retrocedării terenului, dar că „nu am majoritate în Consiliu”. Asta, deşi cei şapte aleşi PSD sunt aliaţi cu doi consilieri de la PMP şi de la Pro România.

Pe de altă parte, o hotărâre adoptată în unanimitate de cei 15 consilieri locali la sfârşitul lunii septembrie se opune trecerii celor două loturi care însumează 48 de hectare din domeniul public în domeniul privat al comunei, tocmai ca să poată fi retrocedate.

Dar nu este nevoie de o hotărâre a CL, ci de o simplă declaraţie a primarului dată oficial la un notariat, ne-a spus directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi. Aşa cum, de altfel, a şi fost trecută suprafaţa respectivă în domeniul public cu ani în urmă de către acelaşi primar.

Printre consilieri există temerea că oamenii nu vor mai avea unde să-şi pască animalele, am aflat de la liderul grupului aleşilor liberali, Ciprian Şipoteanu. În acest caz, puteau fi iniţiate discuţii, dar primarul a preferat să propună cu totul alt amplasament, deşi hotărârea judecătorească precizează clar unde se află terenul revendicat.

CITESTE SI: Nu e glumă: Primăria a rămas fără sediu. I-a fost vândut la licitaţie!

Neaplicarea hotărârilor judecătoreşti poate să ducă la deschiderea unui dosar penal, dar primarul pare să fie încurajat de faptul că plângerile înregistrate până acum împotriva lui au fost clasate. Numai că niciuna nu a fost pe o asemenea speţă. Pe de altă parte, dosarul de executare a Primăriei Ţibana rămâne deschis şi eventualele penalităţi vor afecta bugetul acestei comune, şi aşa sărăcit.

Amintim că Ţibana a fost o vreme singura comună din România unde primăria nu avea sediu. Clădirea a fost vândută în 2015 de lichidatorul judiciar al firmei care o deţinea, iar în vara anului trecut administraţia a fost evacuată. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii