Un ieșean s-a plâns de efecte adverse după vaccinul AstraZeneca

marți, 16 martie 2021, 10:13
3 MIN

Scandalul legat de loturile de vacciuri AstraZeneca a avut reprecusiuni și în țară dar și în Iași. Ieri, la deschiderea listelor pentru programarea la etapa a III-a de vaccinare, nu mai era liber niciun loc pentru imunizarea cu Pfizer sau Moderna. În schimb, pentru cele peste 2800 de doze disponibile de vaccin AstraZeneca, ieri, la Iași, nu se programase nimeni. Și asta de frica reacțiilor adverse, tot mai des povestite pe rețelele de socializare, mai puțin reclamate oficial de cei care le-au făcut.

Ovidiu Albu este asistent medical la Serviciul de Ambulanță Județean Iași. Deși face parte dintre angajații cu prioritate la imunizare, pe 18 februarie s-a programat pentru vaccinare. Cu vaccinul AstraZeneca, acesta fiind alegerea lui, după cum a povestit. Deși știa că există reații adverse ca la orice vaccin, nu a avut nicio ezitare.

Primele simptome care i-au apărut imediat după vaccinare nu au fost din categoria celor care pot să îngrijoreze pacientul. „La o oră de la vacciare am simțit o amorțire a brațelor. E vorba despre niște parestezii, la care am spus că or fi de la faptul că nu am mâncat. Sau, am gândit atunci, o fi o criză de spasmofilie sau un atac de panică. Nu ajunsesem acasă, așa că am decis să mă mai plimb puțin. Dar când am simțit că amețesc, m-am urcat în mașină și am ajuns direct în pat”, a spus Ovidiu Albu.

La trei ore de la vaccinare, Ovidiu Albu a povestiti că a avut un prim episod de vertij, însoțit de data asta de greață. „Am spus că acestea sunt efectele adverse ale vacciului care sunt prevăzute și în prospect. La 12 ore însă după vaccinare au apărut adevăratele simptome. Mult mai accentuate. Mai exact, frison, stare de subfebrilitate. Deși nu ar fi necesitat un tratament, pentru că îmi crescuse ușor temperatura am luat un paracetamol, așa cum mi s-a indicat la centrul de vaccinare. Lucrurile însă s-au înrăutățit peste noapte. Mai exact, am făcut toate simptomele posibile unei viroze respiratorii puternice. Febră de până la 37,8 grade și o amețeală pronunțată. A doua zi, toată ziua a fost o stare generală proastă. Nu puteam să mănânc deloc și aveam în continuare tulburare de echilibru”, a mai spus Ovidiu Albu.

După 24 de ore lucrurile păreau a fi estompate. Dispăruseră toate simptomele brusc. Lucrurile s-au complicat brusc. Joia trecută, Ovidiu Albu a decis să facă o verificare a cordului. „Mai întâi, au apărut două pete, una pe abdomen, iar alta deasupra genunchiului. Apoi, mi-au apărut niște bubuituri în piept, care veneau repetat și periodic. Pentru că eram la serviciu, m-am monitorizat. Până și colegele au fost uimite. M-am uitat pe monitor și am văzut extrasistolele supraventriculare. Fiind la serviciu, am stat cu electrozii pe mine. Și de atunci, de zece zile, am 2-3 extrasistole pe minut. La început, am luat medicamentație ușoară, gen Aspenter. Mai târziu, cu un Betabloc am crezut că le vin de cap. Peste ceva timp au reapărut. Tot atunci am citit în presă de tulburările cardiace pe care le dă vaccinul. Atunci am făcut legătura cu vaccinul. Consider că vaccinul e de vină pentru că, în urmă cu un an, în urma unui consult cardiologic făcut întâmplător am ieșit perfect sănătos. Am mai fost vaccinat, dar reacțiile acum nu mi se par normale”, a mai adăugat Ovidiu Albu.

Comentarii