De Business

Punem punctul pe știi

Un nou pol industrial: belgienii de la BMT se extind cu încă o fabrică în municipiul Iaşi

marți, 15 august 2023, 01:50
4 MIN
 Un nou pol industrial: belgienii de la BMT se extind cu încă o fabrică în municipiul Iaşi

O nouă fabrică va fi construită în polul industrial al Iaşului spre Tomeşti. Investiţia aparţine unei firme din grupul belgian BMT, iar unitatea va fi amenajată lângă fabrica Grenzebach, aflată în construcţie.

Zona este singura care mai oferă rezerve de teren neafectate de construcţii existente şi completează aria industrială de-a lungul culoarului Calea Chişinăului – bld. Virgil Săhleanu – şos. Iaşi-Tomeşti, potrivit arhitecţilor implicaţi în proiect. „Planurile de extindere ale acestei platforme industriale nu se opresc aici, intenţiile de viitor ale companiilor (din zonă, majoritatea parte din grupul BMT, n.r.) fiind de generare a unui pol industrial”, se precizează în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aferent noii investiţii, documentaţie care va face obiectul unei dezbateri publice la Primărie pe 21 august.

Va apărea un sens giratoriu în interiorul proprietăţii

Proiectul este iniţiat de IG Watteeuw Romania SRL, companie cu sediul social la Iaşi şi care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 158 de milioane lei, un profit de 15,1 milioane lei (cel mai mare din istoria firmei înfiinţate în 2007) şi a avut un număr mediu de peste 350 de angajaţi. Noua fabrică are menirea de a extinde capacităţile de producţie actuale ale societăţii.

„Activitatea companiei constă în efectuarea de prelucrări mecanice de înaltă precizie şi tratamente termice şi termotehnice pentru componente (roţi dinţate, angrenaje) din oţel sau aliaje utilizate în diverse aplicaţii industriale (compresoare, pompe, scanere, utilaje agricole, echipamente feroviare etc.)”, se arată în proiectul de PUZ. Potrivit bilanţului teritorial, terenul unde va fi construită fabrica are o suprafaţă de aproape 35.000 mp, iar noua construcţie va ocupa peste 20.000 mp. Regimul de înălţime va fi parter înalt pentru zona de producţie şi 3 etaje pentru spaţiile dedicate birourilor. Amenajarea unităţii de producţie va determina şi realizarea unui sens giratoriu, giraţie care va fi făcută în interiorul proprietăţii beneficiarului: giraţia este necesară pentru a asigura un bun acces şi către celelalte fabrici din vecinătate. În plus, va fi amenajat un drum de acces care să susţină un trafic industrial. „În incintă, circulaţia rutieră va fi dezvoltată în sistem inelar, perimetral construcţiei, asigurându-se accesul vehiculelor de tonaj, agabaritice, precum şi accesul autospecialelor de intervenţie pompieri. Drumurile inteioare organizate cu dublu-sens vor avea lăţimea de 7 metri şi vor fi prevăzute cu trotuare”, se precizează în PUZ.

În vecinătate se construieşte fabrica Grenzebach

Zona de construire este una cu un caracter industrial, având în vedere dezvoltările existente şi viitoare. Aşa cum se arată în PUZ, firmele prezente în zonă vor să contureze un nou pol industrial al Iaşului, într-o continuare „firească a culoarului Calea Chişinăului – bld. Virgil Săhleanu – şos. Iaşi-Tomeşti”.

„Clădirile din zona studiată au un caracter industrial sunt edificate recent. Construcţiile sunt în stare tehnică bună, clădirile BMT Aerospace şi Grenzebach România constituind în mod special un exemplu de bună practică, prin expresivitate arhitecturală, utilizarea de materiale de calitate şi soluţii de eficienţă energetică”, potrivit proiectului de PUZ. Investiţiile din zonă au demarat după blocajul aferent crizei financiare din perioada 2008-2010. Prima companie care a investit (2012) într-o capacitate de producţie (o hală de circa 11.400 mp) a fost CNUD-EFCO Operations (divizia de sticlă a BMT, la vremea respectivă). Ulterior, în 2016, BMT Aerospace a investit într-un spaţiu de producţie high-end (12.000 mp). În 2021, şi-a făcut apariţia la Iaşi Grenzebach (Germania) care a cumpărat de la BMT divizia de sticlă (fosta CNUD-EFCO) şi a iniţiat un nou plan investiţional: în prezent, sunt în desfăşurare lucrări la o nouă fabrică, iar, pe viitor, nemţii vor să-şi dubleze capacitatea de producţie.

„Un factor foarte important în atragerea de investiţii externe este constituit de resursele învăţământului tehnic superior şi profesional local, tinerii absolvenţi fiind atraşi şi motivaţi să opteze pentru un loc de muncă local, în favoarea migrării în alte oraşe sau ţări dezvoltate”, spun proiectanţii noii fabrici din zonă, cea a IG Watteeuw, care va face obiectul dezbaterii publice de la Primărie din 21 august. Aşa cum şi aceştia spun în proiectul de PUZ, dezvoltările industriale enumerate mai sus nu vor fi singurele din zonă, atât belgienii, cât şi nemţii având în plan şi alte proiecte, la acestea adăugându-se şi iniţiativa unor companii autohtone care vor pune umărul la crearea unui nou pol industrial al Iaşului.

Comentarii